Morala este un comportament social care s-a dezvoltat împreună cu comunitățile umane încă de la începutul nescris al istoriei umanității. Limbajul se comportă similar pe motiv că ambele se bazează pe tiparele de comportament și de comunicare umane.

S-ar putea ca unii religioși (fie că-s preoți sau simpli credincioși) să se considere singurii păstrători ai valorilor morale și spirituale ale comunității, dar nu ar fi decît o altă prostie atașată religiei: oamenii își dezvoltă singuri valori morale în funcție de ideile și alți oameni cu care intră în contact. Bine, bine, devianții, oamenii cu probleme psihice și tîmpiții nu intră în categoria asta - unii dintre ei sînt incapabili să înțeleagă sau să urmeze morala, alții pur și simplu înghit pe nemestecate niște informații oarecare și nu pot fi deosebiți prea mult de niște roboței cu inteligență limitată.

Una dintre ideile cele mai comune moralei umane, aproape imună la trecerea timpului, spune: ”nu fă altuia ce nu-ți place să ți se facă ție” sau ”comportă-te așa cum vrei să se comporte alții cu tine”. Nu-s decît două aspecte ale unei singure atitudini. Oamenii au tendința de a pune în practică ideea asta în moduri diferite (nu fura, nu ucide, ochi pentru ochi și dinte pentru dinte) sau să aplice dublu sau triplu standard (dușmanii-s idioții sau tîmpiți, sclavii pe care-l folosim sînt doar niște animale și nimic mai mult, noi sîntem cei buni, cei virtuoși și cei care vom ajunge în rai / Valhala / etc), dar asta-i altă poveste.

Michael Shermer de la Skeptic Magazine, spune că nu este nevoie de o ghidare spirituală divină pentru ca un om să devină moral, și nici n-ar fi prea eficientă. Mai ales că o parte dintre ”cărțile sfinte” ale religiilor mari au fost scrise și rescrise vreme de secole cu mai mult de un mileniu și jumătate în urmă. Iar interpretarea lor nu e tocmai ceva ce se schimbă de la o zi la alta.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Morala n-are nevoie de religie - Dan-Marius Sabău - Homo religiosus: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.