Religia poate fi periculoasă fără simțul umorului

Fie că îți place sau nu, există două lucruri pe care nu ai cum să le schimbi: faptul că trăiești într-o lume foarte diversă (cu multe religii, cu și mai multe repere personale, cu chiar și mai multe păreri despre... tot) și faptul că simțul umorului este unul dintre etaloanele inteligenței. Adică dacă ești inteligent ai un simț al umorului (foarte) dezvoltat, și o oarecare tendință spre umorul negru.

Dacă îți lipsește inteligența... ei bine, îmi pare rău pentru tine în situația asta: te va irita / supăra / enerva orice chestie diferită spusă de oamenii din jurul tău. Vei reacționa cu violență (verbală și / sau fizică) atunci cînd reperele celuilalt vor intra în conflict cu reperele pe care ți le-ai luat, ba chiar vei putea să consideri că vrea să te atace sau să e schimbe după chipul și asemănarea sa.

Dar nu dispera, există speranțe pentru tine! Nu mari, dar există. Există o cale prin care poți accepta că fiecare religie are dreptate, indiferent cît de mari sînt diferențele dintre ele și indiferent cît de mult crezi sau nu în ideile lor.

Primul pas este detașarea. Adică nu trebuie să ”pui la suflet” reacțiile religioșilor, indiferent care-s alea. Prin detașare vei ajunge la umor, iar prin dezvoltarea lui vei ajunge la o oarecare flexibilitate în gîndire. Religia devine periculoasă atunci cînd comportamentul este mult prea rigid și este impus celor din jur (mai ales cînd vine vorba de generațiile tinere).

Dave Barry, co-autor al textului For this we left Egypt? are ceva de zis în legătură cu acest subiect. Ascultă-l.