Inteligență versus educație versus credință

Da, sînt o mulțime de oameni inteligenți și talentați care cred în ceva (Dumnezeu, Isus, Allah, Zeus, etc - la cîte mii de divinități au fost create pînă acum de oameni ai de unde alege), și s-ar putea să folosești informația asta pentru a-ți susține propria credință perspectiva asupra subiectului.

Dar ar fi o scuză, nu un motiv care să îți întărească credința: inteligența este de mai multe tipuri (poți să cauți mai multe informații despre asta), iar dacă inteligența emoțională îți este foarte slab dezvoltată poți să ai o inteligență analitică sau artistică (de exemplu) la nivel maxim că le ai degeaba - nu au cum să te protejeze prea bine de aberațiile oamenilor din jurul tău.

Educația primită în primii ani de viață îți poate susține evoluția inteligenței și a personalității sau îți poate fute viața în cel mai cumplit mod posibil (s-ar putea să găsești exemple din ambele situații). Nu mă grăbesc să susțin că transmiterea învățăturilor religioase la copil implică neaparat a doua situație - în condițiile în care rămîi în interiorul unei comunități cu aceleași repere ca și tine te ve simți confortabil, poate chiar fericit. Dar dacă ți-a fost implementată o credință solidă și ajungi în mijlocul unei comunități cu alte repere (altă religie sau lipsa apartenenței la o religie) s-ar putea să ai probleme serioase de adaptare.

Iar motivul e foarte simplu: ai grijă ce-i zici copilului tău pentru că are tendința să creadă cam orice. E greu să-ți dezvolți un filtru analitic și o doză sănătoasă de scepticism care să te protejeze de părerile diferite și / sau comportamentul aberant al celor din jur, iar unui copil îi lipsește așa ceva.