documentare

Cu trenul prin Sahara

Avînd o lungime de mai mult de 600 de km, calea ferată din Mauritania a transportat minereu de fier de-a lungul deșertului Sahara de 55 de ani, în ciuda căldurii infernale și a condițiilor grele de mediu.

Invazia roboților sexuali

Titlul documentarului realizat de The Guardian îmi amintește de unul dintre filmele din seria Terminator, dar rezultatul final ar trebui să fie mult mai plăcut. Deși, probabil, dacă vreodată roboții se vor răzvrăti la conducere nu va fi un Skynet creat pentru a-i apăra pe oameni de pe orbită, ci un robot sexual. Ceva mai aproape de Westworld decît de Terminator, dar cu elemente din ambele filme.

Istoria furată a Transilvaniei

Secvența de aici, despre teritoriul ”pustiu” al Transilvaniei face parte dintr-o înregistrare mai lungă, unul dintre episoadele produse de Daniel Roxin. Dacă ai timp (aproape o oră) și răbdare să urmărești filmulețul fă-o. Eu încă aștept dovezi ceva mai consistente care să susțină anumite lucruri din el.

The hunt for Transylvanian gold (2017) trailer

Documentarul va fi prezentat în premieră de Muzeul Național de Istorie a României și Kogainon Films miercuri, 25 ianuarie, la sediul muzeului, în prezența consulului onorific al României la Boston, Dan Dimăncescu, procurorului general al României, Augustin Lazăr, și managerului MNIR, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Intrarea este liberă în limita a 100 de locuri disponibile. Filmul documentar spune povestea furtului brățărilor de aur dacice vechi de aproape 2.000 de ani și pune accentul pe investigația care a durat mai bine de 10 ani și s-a desfășurat pe două continente (Europa și America de Nord).

Natură şi aventură: Operațiunea Zimbrul

Un documentar interesant despre situația zimbrului din România care a fost difuzat în ediţia emisiunii Natură şi aventură din 31 decembrie 2016 la TVR1 şi TVR HD. Dan Păvăloiu şi echipa lui au abordat subiectul unei specii emblematice pentru fauna acestei zone - zimbrul este cel mai mare ierbivor din fauna sălbatică a Europei. Dan Mihai Păvăloiu a urmărit pe parcursul unui an starea zimbrului din rezervațiile de la Hațeg, Vînători-Neamț şi Armeniş.

Despre schimbările climatice

În cei 60 de ani de cînd David Attenborough face televiziune populația lumii s-a triplat, iar toți au nevoie de apă și hrană, adăpost, (eventual) școli pentru copii. Iar efectele asupra climei (și planetei în general) se văd. Lumea în care David Attenborough a crescut probabil nu mai există - a fost transformată deja și este pe cale să se transforme și mai mult.

Schimbarea este oricum o constantă, dar nu întotdeauna are loc în direcția pe care ne-o dorim. Iar cînd oamenii îi dau un imbold în direcția respectivă rezultatul e mult mai dezastruos.

Înregistrarea alăturată este o parte din documentarul In this climate produs de Liberatum - cîțiva oameni cunoscuți (inclusiv Noam Chomsky, David Attenborough și Mark Ruffalo) răspund celor care neagă schimbările climatice.

Moartea oceanelor

Un documentar BBC în care sir David Attenborough prezintă descoperirile unuia dintre cele mai ambițioase studii ale perioadei actuale: investigația fenomenelor din oceanele terestre. Oare o fi sau nu prea tîrziu ca să salvăm biodiversitatea acestora?

Nava Horizon străbate oceanele lumii de la apele reci ale nordului Atlanticului pînă la apele tropicale ale marii bariere de corali pentru a culege de acolo cercetătorii ce transformă înțelegerea umană a acelui habitat unic. În documentar David Attenborough exploră cîteva dintre modurile în care activitatea umană afectează viața marină.

Made in China

Nu e deloc un secret că în ultimii ani chinezii s-au ”specializat” să producă chestii pentru ei și cam pentru tot restul lumii - sînt mai ieftini decît mulți alții. Poate că data viitoare cînd mai cauți o chinezărie (cu sau fără marca preferat așatată undeva la vedere) poate vei lua în calcul și documentarul aăturat.

3 decenii după Cernobîl

La 30 de ani după dezastrul de la Cernobîl viața este înfloritoare. Cam radioactivă, dar înfloritoare. Se spune că zona din jurul fostei centrale nucleare va fi contaminată cel puțin 3 milenii de acum înainte, motiv pentru a nu fi locuită. Puținii oameni care se aventurează în Pripyat și Cernobîl nu stau prea mult acolo, chiar și cu protecția suplimentară la care apelează.

Saul Goodman versus Howard Greenberg

Un nume foarte cunoscut pentru fanii serialelor Breaking bad și Better call Saul. Walter White era un personaj fictiv, dar cu un echivalent real (iar coincidența de nume te-ar face să crezi că ai găsit sursa de inspirație pentru creatorii serialului), dar și Saul Goodman are un echivalent real.

Mecanismul Antikythera

Toată lumea știe că Pămîntul e plat, nu? Și că Luna, Soarele și restul planetelor se învîrt în jurul lui. O știau pînă și anticii, acum aproape 3 milenii, bazîndu-se pe observațiile pe care le-au făcut urmărind la navele care se apropiau sau care se îndepărtau pe mare, uitîndu-se la constelațiile de pe bolta cerească din diverse locuri ale lumii, etc.

Și, ca să nu fie suficient, anticii nu s-au mulțumit doar să observe mișcările corpurilor pe bolta cerească, ci și să măsoare această mișcare. Cîțiva au fost suficient de isteți încît să creeze un mecanism suficient de sofisticat pentru a fi considerat primul computer din istoria cunoscută a omenirii - și nu are decît o vechime estimată de 2000 și un pic de ani (estimarea asta variază în funcție de cine întrebi, în limita a 100 de ani).

Walter White

Nu e deloc un secret că (în foarte multe situații) sînt în întîrziere cînd e vorba de urmăritul de seriale și filme. Breaking Bad, House of Cards și Game of Thrones sînt seriale despre care am tot auzit... pe primul am început să-l urmăresc recent, acțiunea celorlalte două este (în cea mai mare parte) un mister. Deocamdată.

Walter Whit

20 de ani de libertate, un documentar marca Pro TV

Au trecut ceva mai mult de 20 de ani de la revoluția (cu sau fără ghilimelele de rigoare) din 1989, și vreo 3 ani de la difuzarea filmului documentar pe Pro TV. N-aș putea spune că romănii au învățat prea multe în perioada asta... au fost manipulați, furați și înșelați în continuare, dar n-au făcut nimic concret în rezolvarea acestei probl

National Geographic si documentarul despre paianjenii samurai japonezi

Oare se mai plînge vreunul dintre voi de scoaterea din grila de programe RCS-RDS a emisiunilor difuzate de Discovery? Nici pe mine nu mă încîntă foarte mult chestia, ocazional mă mai uitam la emisiunile lor, dar atîta vreme cît există internetul (și înregistrările de pe youtube încărcate mai mult sau mai puțin cu acordul celor care le-au pro

Internetul se închide, un mini-documentar românesc despre drepturile de autor în era digitala

Citeam ceva mai devreme un articol în care apărea și filmulețul alăturat. Dincolo de incultura și mentalitatea d

Decodificarea Daciei la Astra Film Festival 2012

 

 Documentarul reexaminează întrebarea fără răspuns (cel puțin pe moment) Cine sînt Dacii? și analizează cele douaăcampanii la un interval de șase ani (101 - 106 era creștină) ale împăratului roman Traian împotriva Daciei și a regelui Decebal. De asemenea, documentarul compară p

Only when I dance (Doar cînd dansez) 2009

Peste o oră și un pic, adică sîmbătă, 1 septembrie, ora 21.00, va avea loc difuzarea ultimului film din seria denumită documentare

Arma umana - pasaport pentru durere

înainte de a vă oripila pentru cuvinte precum arma umană sau durere și de a trece mai departe ar trebui să știți că este vorba despre un documentare care are ca subiect artele marțiale, unul dintr-o serie difuzată de History Channel în 20 iulie 2007. Jason Chambers și Bill Duff au făcut o călătorie prin lume stu

Adevaruri tulburatoare despre daci, noi dezvaluiri în august 2012

Filmulețul alăturat este al treilea din seria Adevăruri tulburătoare (pe primele două le puteți urmări aici și documentare

Dacii, noi dezvaluiri (2012)

Prima parte a filmului documentar, Dacii - adevăruri tulburătoare, nu mai are nevoie de prezentare... a fost urmărit de peste 600 de mii de ori în cele (aproape) 3 luni de cînd a f

JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri, aplicații pentru dispozitivele mobile și aplicații online.

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

web design consultanță software applicații Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.

Publish modules to the "offcanvs" position.