Vineri seara va fi eclipsă de Lună

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului ăsta va avea loc în noaptea de vineri se sîmbătă (27-28 iulie 2018) și va fi vizibilă și din România dacă cerul va fi senin.

Intrarea în umbră, momentul considera începutul eclipsei, se va produce vineri la ora 20:14, însă în acel moment Luna va fi sub orizont. Luna va răsări la apusul Soarelui, însă în partea opusă de cer (punctul cardinal est-sud-est), în jurul ore 20:30, iar după aceea intrarea în umbră va începe la ora 21:24 - marginea stîngă a satelitului va deveni mai puțin strălucitoare decît restul discului.

Fenomentul de totalitate va fi observat începînd de la ora 22:29, momente în care Luna va fi cufundată în umbră căpătînd nuanțe de la portocaliu la cărămiziu (Luna sîngerie), și se va termina după 103 minute (ora 00:13). La ora 01:19 satelitul natural al Terrei va ieși complet de sub umbra planetei.

Eclipsa se va încheia la ora 02:29 și va fi urmărită din mai multe orașe din România. La Astroclub „Meridian Zero” din Oradea (adică în cetatea Oradea, corpul I, etajul 1) ești așteptat începînd cu ora, iar intrarea este liberă!