Vineri seara va fi eclipsă de Lună

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului ăsta va avea loc în noaptea de vineri se sîmbătă (27-28 iulie 2018) și va fi vizibilă și din România dacă cerul va fi senin.

Intrarea în umbră, momentul considera începutul eclipsei, se va produce vineri la ora 20:14, însă în acel moment Luna va fi sub orizont. Luna va răsări la apusul Soarelui, însă în partea opusă de cer (punctul cardinal est-sud-est), în jurul ore 20:30, iar după aceea intrarea în umbră va începe la ora 21:24 - marginea stîngă a satelitului va deveni mai puțin strălucitoare decît restul discului.

Fenomentul de totalitate va fi observat începînd de la ora 22:29, momente în care Luna va fi cufundată în umbră căpătînd nuanțe de la portocaliu la cărămiziu (Luna sîngerie), și se va termina după 103 minute (ora 00:13). La ora 01:19 satelitul natural al Terrei va ieși complet de sub umbra planetei.

Eclipsa se va încheia la ora 02:29 și va fi urmărită din mai multe orașe din România. La Astroclub „Meridian Zero” din Oradea (adică în cetatea Oradea, corpul I, etajul 1) ești așteptat începînd cu ora, iar intrarea este liberă!

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează