Zilele Patrimoniului la Roșia Montană 2018

Dacă n-aș fi fost tocmai alaltăieri prin Roșia Montană probabil evenimentul ăsta nu mi-ar fi atras atît de mult atenția (e promovat pe Facebook). Dar, dacă tot e un subiect interesant (cel puțin pentru mine), ar cam fi cazul să anunț și eu că-n perioada 15-19 august 2019 vor avea loc a treia ediție a Zilelor Patrimoniului în comuna Roșia Montană, județul Alba.

Roșia Montană nu este doar un mic sat din Apuseni, ci și cel mai semnificativ, extins şi divers tehnic complex de mine de aur romane descoperit pînă în prezent în lume.

Ce au pregătit organizatorii în acest an:

 • tururi ghidate: Prietenii Roșiei Montane vă aşteaptă cu trasee ghidate zilnice, așa cum fac de 8 ani, prin care prezintă atracțiile zonei: Turul Satului, Turul Istoric, Turul Monumentelor Naturii, Turul Bisericilor, Turul Fotografic plus cîteva circuite surpriză.
 • proiecții de filme / documentare recomandate și puse la dispoziție prin bunăvoința prietenilor de la Culese din Balkani. Lista documentarelor va fi disponibilă în curînd.
 • concert Maria Răducanu care revine la Roșia Montană, de data aceasta pentru a concerta în premieră în Biserica Unitariană.
 • ateliere pentru copii și adulți
 1. Care e treaba că tăblițele cerate organizat în parteneriat cu Muzeul Național de istorie a Transilvaniei. Veți afla direct de la specialiști cum scriau romanii, pe ce fel de materiale, ce erau tăblițele cerate și la ce foloseau ele. Vom încerca să confecționăm împreună o astfel de tăbliță cerată. Atelierul este recomandat copiilor și părinților.
 2. Atelier de albinărit: Cum se construiește un stup? Cum se comunică cu albinele? Cum se face mierea?
 3. Atelier de tehnici tradiționale: cum se pregătește și aplică tencuielile pe bază de var și nisip, cum se prelucrează lemnul.
 4. Cercetașii din Roșia Montană: căutare de comori, o activitate destinată copiilor.
 • Expoziții:
 1. Oamenii Patrimoniului - ARCHE - expoziție și dezbatere.
 2. Istoria Roșiei Montane surprinsă în fotografii / material inedit - arhivă particulară / dezbatere despre dezvoltare locală prin turism.
 3. Memoria Obiectelor / expoziție permanentă.
 • Povestiri în jurul focului: după lăsarea serii sînteți așteptați la focul de tabără să aflăm legendele, miturile și povestirile Roșiei Montane direct de la roșieni.

Roșia Montană are nevoie de protecție, de recunoaștere și de măsuri de intervenție rapide pentru ca toate aceste lucruri, locuri și valori să nu se piardă. Pînă cînd Statul Român se va decide să își asume responsabilitățile pe care le are față de acest loc și comunitatea lui noi vom face tot ce putem pentru a prezerva patrimoniul, promova turismul sustenabil și încuraja dezvoltarea durabilă a Roșiei Montane.

Toate evenimentele derulate în acest an prin Programul Adoptă o Casă se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural #EuropeForCulture.

Evenimentele de luna viitoare sînt organizate în regim de voluntariat, iar invitații speciali participă pro-bono. Intrarea la toate activitățile este liberă.

Organizatori: Asociația ARA - Adoptă o Casă la Roşia Montană www.adoptaocasa.ro, Prietenii Roșiei Montane prieteniirosieimontane.ro.

Parteneri: Asociația ARCHÉ arche.ro, Casa Petri Rosia Montana casapetrirosiamontana.ro, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei www.mnit.ro, Culese din Balkani - Festival internațional de film antropologic culesedinbalkani.ro, Cercetașii din Roșia Montană cercetasirosiamontana.ro.