Expoziție Fenomenul Arta tranşeelor la Muzeul Țării Crișurilor, aprilie 2019

Cu ocazia sărbătoririi centenarului eliberării oraşului Oradea şi a judeţului Bihor de către armata română, Muzeul Ţării Crişurilor oferă vizitatorilor o expoziţie inedită, ce prezintă o latură mai puţin cunoscută a războaielor, despre Fenomenul Arta tranşeelor. Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 17 aprilie 2019, între orelea 12 și 15 la sediul Muzeului din Str. Armatei Române nr.1/A, adică tocmai în perioada în care Oradea aniversează un secol de administrație românească.

Arta din tranșee este de regulă definită ca orice obiect de decorațiune, prelucrat de către soldați, personal auxiliar al armatei, prizonieri de război sau civili și a cărui realizare este direct legată de un conflict armat sau de urmările acestuia.

Apărută în perioada războaielor duse de Napoleon I (începutul secolului XIX), această practică a prosperat în timpul primului război mondial. Termenul de artă din tranșee este, de asemenea, utilizat pentru a descrie suvenirurile realizate manual sau manufacturate în ateliere militare în timpul primului război mondial, în perioada interbelică şi în timpul celui de-al doilea război mondial. După aceea fenomenul a continuat și în perioada conflictelor militare actuale.

În opinia lui Cristian Dumitru în România cea mai veche şi valoroasă piesă a artei tranșeelor este coroana Regelui Carol I - ea a fost realizată din oţelul unui tun capturat la Plevna în 1877.