Expoziția despre Roma Antică. Tehnologie civilă şi militară.

Muzeul Țării Crișurilor organizează săptămîna viitoare, adică marți, 12 martie 2019, începînd de la ora 17:30 vernisajul expoziţiei Roma antică. Civilizaţie şi grandoare. Tehnologie civilă şi militară. Evenimentul va avea loc la sediul muzeului din str. Armatei Române nr.1/A.

„Maşinile” artizanilor din familia Niccolai prezentate la Muzeul Ţării Crişurilor au fost înfăţişate publicului pentru prima dată în 2010, la Roma, într-o expoziție intitulată Mașina – Tehnologia în Roma Antică. Aceasta a fost premiată de către președintele Italiei cu medalia de aur pentru inovație culturală, fiind numită de către mass media vremii „un nou mod de a prezenta istoria”.

Expoziţia de la Muzel Țării Crișurilor va fi deschisă publicului pînă în 02 iunie 2019 și aduce în prim-plan remarcabilele realizări ale civilizației Romei Antice prin reconstituiri de piese realizate pe baza unor date istorice verificabile și inspirate de obiecte şi texte autentice (tratatul lui Vitruviu) aflate în muzee din Italia. Ea este însoţită de prezentări 3D şi de un film despre Imperiul roman.

În deschidere vor lua cuvîntul: dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, şi prof.univ.dr. Mihai Bărbulescu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, membru corespondent al Academiei Române, specialist în istorie antică.