Matei Vișniec la librăria Humanitas #Oradea, martie 2019

Editura Polirom și Librăria Humanitas Oradea (strada Republicii 11) te invită sîmbătă, 2 martie 2019, de la ora 16.00 la lansarea celui mai recent volum semnat de Matei Vișniec, „Ultimele zile ale Occidentului”. Autorul va intra în dialog cu cititorii iar lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

În contextul transformărilor din ultimii ani discuția ar putea deveni chiar interesantă: Oare ce i se întîmplă Occidentului? A intrat el în faza finală a declinului? Moare civilizaţia occidentală? Va fi Europa Occidentală islamizată, africanizată, ocupată de milioane de migranţi veniţi din Africa şi din Asia? Asistăm la dispariţia omului alb? Se va produce o gigantică operaţiune de înlocuire în Europa a populaţiei albe, de tradiţie creştină, cu o altă populaţie, africană şi arabo-musulmană, purtătoare de tradiţie islamică? Sîntem, pe continentul european, martorii unei catastrofe comparabile cu prăbuşirea Imperiului Roman? Se produc sub ochii noştri extincţia valorilor occidentale, amuţirea vocii morale a Occidentului şi ieşirea sa din istorie? A decis oare Occidentul să se sinucidă în prezent, din punct de vedere cultural, după ce în secolul trecut a încercat de două ori să se sinucidă fizic (declanşînd Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial)? Zeci de întrebări de acest gen inundă zilnic presa şi reţelele de socializare. Ca jurnalist, mă confrunt cu ele zilnic la Radio France Internationale, unde lucrez de trei decenii. Ca scriitor însă, mi-am propus să le abordez oarecum altfel, prin prisma unor fabule filozofice şi a unor povestiri cu aer dilematic, dar şi prin cîteva confesiuni. (Matei Vişniec)

Personal nu cred că Europa va deveni africanizată sau islamizată: africanii au fost aduși masiv aici de imperiul roman acum două milenii iar musulmanii există de secole (au și cucerit o bună parte din peninsula iberică) dar n-au reușit să schimbe pînă acum (nu fundamental) structura socială europeană.