În 24 noiembrie 2017 se împlinesc 9 decenii de la moartea lui Ion I. C. Brătianu, artizanul Marii Uniri (1918), fost prim-ministru, cel de numele căruia se leagă Constituția României (1923), introducerea votului universal sau reforma agrară. Comemorarea lui I.C. Brătianu va fi integrată într-un eveniment care se va întinde pe 3 zile.

Proiectul organizat de Fundația Clubul Dreptei și finanțat e către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale prin Programul Acces centenar - sesiunea 2017 va avea loc în perioada 24 - 26 noiembrie 2017.

Programul Acces a fost lansat în perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 și prefigurează debutul manifestărilor culturale dedicate sărbătoririi momentui emblamatic în istoria României. Este dedicat proiectelor ce se vor desfășura în perioada 1 octombrie - 30 noiembrie 2017.

Proiectul Oradea – Oraș al Marii Uniri va avea loc la nivelul liceelor din județul Bihor și constă într-un concurs de schițe pentru teatru avînd ca temă Marea Unire de la 1918. Scenariile concepute de către liceeni în perioada 10-25 octombrie și înscrise în concurs vor fi analizate de către un juriu format din profesioniști - actori de la teatrul de stat Regina Maria, redactori ai revistei Familia și profesori de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității Oradea. Juriul va selecționa cele mai bune 3 proiecte depuse (28 octombrie), iar echipele de liceeni vor fi invitate să își pună în scenă creația în 24 noiembrie în fața publicului într-un eveniment ce se va încheia cu desemnarea cîștigătorilor și premierea participanților.

Scopul proiectului este de a-i face pe participanți să se documenteze în detaliu, de a identifica personajele cheie și de a crea o schiță pentru teatru pornind de la istoria Marii Uniri. Astfel, prin folosirea artei dramatice ca modalitate de expresie și dezvoltare personală, va fi stimulată învățarea activă a elevilor în plus față de procesul clasic de învățare din cadrul orelor de istorie.

Concursul se va finaliza cu o conferință despre personalitatea lui Ion I. C. Brătianu și despre contribuția orașului Oradea la formarea României Mari de la 1918, susținută de profesori din cadrul Facultății de Istorie a Universității Oradea.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
#Oradea, oraș al Marii Uniri - Dan-Marius Sabău - evenimente Oradea: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.