Cele mai violente emisiuni tv

Se spune că gusturile nu se discută, dar gusturile unora sînt de-a dreptul ciudate. Una dintre știrile zilei de ieri a fost lista celor mai violente emisiuni și este urmarea unui studiu realizat de CNA si UNICEF, citat de Mediafax și preluat, așa cum era de așteptat, de hotnews. Conform acelui studiu emisiunea "în gura presei" difuzată de Antena 3 este cea mai violentă emisiune de divertisment și pamflet, iar emisiunea "Dan Diaconescu Direct" difuzată de OTV este cel mai violent program de dezbateri. Totuși, nu spune nimic despre mizeriile împroșcate acolo, deși ar trebui.

Nu-l urmăresc pe Dan Diaconescu, dar în schimb încă îl umăresc pe Mircea Badea în emisiunea cu gura flămîndă a presei... nu știu ce fel de violență văd ei pentru că eu nu am văzut așa ceva. Puștiul e amuzant hilar prin aberațiile pe care le scoate pe gură, oribil de gălăgios, un papagal. Dar violent? Nu încă. Mai are încă șanse (considerabile chiar) să devină așa ceva. Or fi oamenii ăia mai sensibili și îi șochează chiar totul... nu sînt în măsură să le aprob sau să le dezaprob gusturile, dar dacă se așteaptă doar la emisiuni care să le prezinte doar viața în roz și să-i proslăvească pe mult "iubiții" noștri conducători (sau să le aprobe toate gesturile) atunci s-au trezit în mileniul greșit.

Sau poate s-or fi uitat la știrile de la ora 17 de la ProTV, s-au șocat și au refulat la emisiunea lui Badea de la ora 23 cînd au început să își facă efectele medicamentele cu care i-au îndopat psihiatrii ca să-și revină. O singură ședință de știri de la ora 17 conține, probabil, mai multă violență decît ar scoate Mircea Badea într-un an de zile (într-un an cu adevărat bun de-al lui) așa că nu ar fi deloc de mirare dacă ar șoca niște oameni atît de sensibili ca aceia care au făcut studiul.

Tot acolo (adică în studiul în cauză) se precizează că numărul actelor de violență întîlnite la posturile TV monitorizate variază între 9 și 23,4 pe oră (exceptînd publicitatea), ceea ce înseamnă o medie de 14 acte de violență pe oră. Mi-e greu să în dau seama de unde au scos decimalele alea (adică acel 4 de după 23), dar este unul dintre misterele (i)logicii umane pe care nu prea mi-ar place să-l rezolv.

Studiul prezintă și analize comparative ale emisiunilor de divertisment și pamflet, ale emisiunilor de dezbatere și ale jurnalelor de știri. Cea mai mare durată a actelor de violență s-a înregistrat la (procentele sînt părțile dintr-o oră de emisiune care sînt considerate violente): OTV (37,68%), Pro TV (26,59%), Prima TV (15,42%), Antena 1 (14,34%), Antena 3 (12,98%), TVR 1 (11,16%), Realitatea TV (7,30%), Acasă (6,04%).

Chiar, se mai uită cineva la postul Acasă? Eu credeam că procentele de sondaje cele mai mari le au televiziunile cele mai violente.  Atîta vreme cît studiul nu oferă o soluție practic pentru rezolvarea problemei este făcut degeaba. Treaba rămîne tot la latitudinea noastră și schimbatul postului tv atunci cînd emisiunea pe care o difuzează te plictisește și (încă) n-ai chef să stingi tembelizorul.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează