Standardul de calitate de la tv sau cum sa cersesti niste rating

Aș fi preferat să folosesc alt cuvînt decît rating, dar este cam mult vehiculat în cazul televiziunilor și pe moment nu am găsit o traducere care să mă satisfacă.

Articolul acesta pe care l-am primit de la Răzvan Vintilescu despre Realitatea tv și vrăjitoarele chemate să își dea c u părerea despre congresul PSD la o oră foarte nepotrivită pentru afișarea domeniului lor activitate în grila de programe mi-a adus aminte de ce-am văzut ieri la Antena 1.

Deci... Eram în trecere pe acasă, între două drumuri, și am aprins tembelizorul pentru ceva zgomot de fundal. Am navigat un pic printre programe și apoi l-am lăsat pe Antena 1, unde era emisiunea Acces direct. Nu o prea urmăresc în general din cauza părerii proaste pe care o am despre ea, dar de data aia am lăsat-o să meargă pentru că, oricum, aveam lucruri mai importante de făcut. La un moment dat, însă, aberațiile de acolo mi-au atras atenția: se discuta despre cazul profesoarei și a polițistului, unul dintre cazurile preferate ale mass-mediei din ultima săptămînă.

După cum știți, luni poliția a fost chemată pentru a potoli o profesoară violentă care făcea scandal. Ea l-a luat la palme pe polițist, acesta a potolit-o cu o palmă și apoi ea a început să se plîngă pe la televiziuni (adică pe la Antena 1) că a fost discriminată pentru că e țigancă. Nu știu dacă a fost învățată să spună așa ceva sau dacă i-a venit ei ideea asta, dar este un mod facil de a scăpa dintr-o situație altfel fără scăpare. Cei de la Antena 1 au rîs de ea, cel puțin la început, adică au reacționat perfect normal. Dar mai apoi au continuat să aprofundeze subiectul, și de atunci au început aberațiile. Ieri era în direct un individ trimis de televiziune la fața locului (adică în satul din județul Mureș în care s-a întîmplat incidentul) cu un grup de oameni în jurul lui. N-am stat să urmăresc cu atenție părerea fiecăruia, dar subiectul discuției m-a făcut pînă la urmă atent: se discuta despre conflictele inter-etnice din satul ăla.

Cu alte cuvinte, de la cîteva palme schimbate într-un mod tipic romănesc, într-un conflict oarecare, s-a trecut la niște conflicte inter-etnice complet inventate. Cît de disperat și în același timp inconștient trebuie să fii încît să bagi fitile și să inventezi conflicte acolo unde nu există? Răspunsul meu este: FOARTE. Adică foarte disperat și foarte inconștient. Nu este normal să cîștigi cîteva puncte de rating pe seama unei situații pe care, în loc să o aplanezi sau să o lași să se aplaneze singură, îi oferi carburant din plin și o faci să explodeze.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează