Doctor Who, sezonul 9, episodul 12 - Hell bent

Amintirile devin povești atunci cînd le uităm. Poate că unele dintre ele devin cîntece. Å¢ine minte asta pentru că e important.

Ei bine, Clara Oswald a rămas în continuare moartă. Oarecum. Iar mai departe începe fru musețea poveștilor cu călătoriilor temporale: moartea Clarei este un punct fix în spațiu și timp (adică care nu poate fi schimbat fără a fractura întreg cuantumul spațio-temporal), dar Doctorul reușește să o salveze. Oarecum. Și nici nu se poate bucura prea tare de asta pentru că nu-și mai aduce aminte de ea (cu excepția cîtorva detalii mai mult sau mai puțin semnificative) pentru a o recunoaște cînd se întîlnește față în față cu ea în restaurantul în care s-a întîlnit odinioară, acum cîteva sezoane, cu Amy, Rory și River Song pentru a-și salva viața.

Poate tocmai de aceea episodul final al sezonului 9 a început cu senzația că Amy și Rory erau pe cale să intre pe ușă, alături de Doctor, într-o reuniune de neuitat a însoțitorilor pe motiv că o versiune a Clarei era chelnerița ce l-a întîmpinat pe Lordul Timpului cel uituc.

Iar povestea fragmentată pe care acesta i-a oferit-o este o soluție cît se poate de elegantă pentru a-i oferi Clarei plecarea pe care o merită: întors pe Gallifrey, acțiunile Doctorul au dus la înlăturarea președintelui a căror ordine au dus la moartea Clarei (nu după tot scandalul de rigoare în care acesta a încercat să-l ucidă, dar nici unul dintre soldații plutonului de execuție nu și-a nimerit ținta). Pornit să facă tot ce se poate face pentru a o salva, Doctorul reușește să o zmulgă din propriul timp, cu puțin timp înaintea morții, încremenită într-o singură secundă, și se răzvrătește împotriva propriilor semeni. Din nou. Și fură un TARDIS. Din nou.

Nu cu mult timp în urmă, în episodul The Witch's familiar, ai ajuns împreună cu eroii poveștii prin catacombele folosite de Dalek ca cimitir. Acum vei ajunge în computerul folosit de Lorzii Timpului pentru a păstra rămășițele de personalitate a semenilor decedați, și vei pleca aproape la fel de repede acolo ca-n episodul trecut. Totul este succesiune rapidă de evenimente în a căror detalii n-am de gînd să intru, dar Doctorul ajunge să încalce orice cod pe care și l-a asumat, să își înfrunte propriile acțiuni și consecințele care decurg din ele.

Situație în care dezbaterile pe tema identității și originii hibridului nu sînt deloc de ignorat, mai ales că Ashildr / Me este cea care i le servește pe tavă Doctorului, la finalul vieții Universului (cam în aceeași perioadă de timp în care Lordul Timpului a ajuns cu un alt nemuritor - căpitatul Jack Harkness - iar întîlnirea și confruntarea între Ashildr și Jack ar trebui să fie o situație interesantă de urmărit).

Două TARDIS-uri zburînd prin spațiu și timp? Cu siguranță universul Who va trebui ajustat la așa ceva. Probabil nu le vom revedea pe Clara și Ashildr prea curînd, așa cum n-am văzut-o nici pe fiica Doctorului cea plecată la plimbare prin Univers după cîțiva ani de aventuri, dar cu siguranță nici TARDIS-ul cu care au dispărut împreună își va face apariția într-un moment sau altul al seriilor viitoare. într-un viitor neprecizat și într-o galaxie îndepărtată plină de cavaleri Jedi.

Regizat de Rachel Talalay, după o poveste de Steven Moffat. Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Jenna Coleman (Clara Oswald), Donald Sumpter (președintele), Ken Bones (generalul), Maisie Williams (Ashildr), T'Nia Miller (femeia general), Malachi Kirby (Gastron), Clare Higgins (Ohila), Linda Broughton (femeia), Martin Sherman (bărbatul), Jami Reid-Quarrell (Wraith), Ross Mullan (Wraith), Nicholas Briggs (Dalek - voice).

Următorul episod este cel special, difuzat de Crăciun, și se numește Soții lui River Song (The husbands of River Song). în ziua de Crăciun, pe o colonie umană îndepărtată unde Doctorul se ascundea de colindele de sezon și de cerbi, o navă spațială prăbușită îi solicită ajutorul. El se găsește în situația de a fi recrutat de River Song și aruncat într-o cursă nebună de-a lungul galaxiei: regele Hydroflax (Greg Davies) este furios, iar garda de corp robotică și gigantică a scăpat de sub control și vine după ei. Va supraviețui Nardole (Matt Lucas)? își va da seama River cine e Doctorul? Vei găsi răspunsuri la aceste întrebări la bordul unui nave pline cu răufăcători de talie galactică ce se îndreaptă spre o destinație pe care Doctorul a evitat-o foarte multă vreme.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează