Doctor Who, sezonul 9, episodul 11 - Heaven sent

Acțiunea episodului anterior te-a lăsat un pic cam neclar asupra identității celor care au angajat-o pe Ashildr / Me ca să-l atragă pe Doctor în capcană, și nici asupra scopului acelei acțiuni. Iden titatea persoanei sau persoanelor în cauză este încă necunoscută (sau cel puțin incertă - aparent este vorba de niște Lorzi ai Timpului, dar nu se știe cine), iar finalului acestui episod oferă niște răspunsuri în timp ce ridică noi semne de întrebare.

Clara Oswald a murit, Doctorul este singur, îndurerat și prizonier într-un castel, urmărit de fantomele propriului trecut și o creatură periculoasă, ucigătoare chiar, denumită Vălul (The Veil). Totul e astfel programat încît să-i provoace teamă, cu imagini scoase din coșmarele Doctorului, și ajunge să-l facă mereu să fugă din fața unei morți imposibil de oprit, neoferindu-i deloc o șansă de scăpare. Sau aproape deloc, pentru că singura cale de ieșire este o poartă dintr-un material foarte rezistent, mult mai dur decît diamantul, pe care ar sparge-o în ”doar” cîteva miliarde de ani.

Singurul ajutor pe care-l are este imaginea Clarei, cea pe care o poartă încă în minte chiar dacă ea a murit. Suficient pentru a-l face să continue din nou, și din nou, și din nou, pînă cînd reușește.

Episodul e unul de coșmar, dar în care misterul predomină în defavoarea sperieturii, un spectacol condus de un singur om: Clara și Veil sînt doar un ajutor care-l aruncă pe Doctor într-o direcție sau alta. Singura cale de a amîna un pic deznodămîntul mortal este de a spune adevărul, de a se confesa - motiv pentru care dispozitivul care a circulat în sezonul 9 între Missy, Doctor și Ashildr este numit ”ultima confesiune a Doctorului”. O denumire oarecare pentru calea cea lungă care l-a dus pe Doctor pe Gallifrey, iar asta e doar o mică parte din finalul neașteptat.

Dar va trebui să afli singur care este hibridul dintre două rase războinice, Dalek și Lorzii Timpului, creatura a cărei singur scop este de a distruge Gallifrey și de a transforma totul în cenușă.

Regia e semnată de Rachel Talalay după o poveste de Steven Moffat. Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Jenna Coleman (Clara Oswald), Jami Reid-Quarrell (Veil).

Următorul episod al sezonului 9, al doisprezecelea și ultimul, este Hell Bent, după o poveste de Steven Moffat. Va fi difuzat sîmbătă, 5 decembrie, între 8 pm și 9.05 pm pe BBC One. Dacă îi iei totul, îl trădezi și-l ții prizonier, dacă-i frîngi amîndouă inimile, cum crezi că Doctorul se va comporta? întors pe Gallifrey el îi înfruntă pe Lorzii Timpului într-o încleștare care îl va duce la finalul timpului. Cine e de fapt Hibridul și care-i confesiunea Doctorului.