Doctor Who, sezonul 11, episodul 3 - Rosa

Uneori, să devii martor al evenimentelor istorice și să le lași să se petreacă așa cum omenirea le-a înregistrat deja poate fi destul de greu. Dar nu atît de greu ca și corectarea deviațiilor (atunci cînd evenimentele sînt influențate de alt călător temporal care dorește schimbarea istoriei cunoscute) într-o manieră în care persoanele implicate îți devin apropiați.

Inițial, la începutul serialului Doctor Who, unul dintre scopurile acestuia era să îi învețe istorie pe tinerii din fața televizoarelor. Primele două episoade ale acestui sezon nou au fost impregnate cu acțiune, au dorit prezentarea noului Doctor și a însoțitorilor săi într-un mod cît mai direct, dar al treilea episod a revenit la unul dintre țelurile de început ale serialului.

Acțiunea are loc în SUA anului 1955, Alabama, localitatea Montgomery, o perioadă în care segregarea negrilor (a oamenilor de culoare) era lege, cu toate efectele neplăcute ce-au însoțit-o. Croitoreasa Rosa Parks a fost implicată în lupta negrilor împotriva segregării, iar arestarea ei dintr-un motiv cît se poate de stupid (așezarea pe un loc rezervat albilor într-un autobuz) a dus la proteste, iar efectul de cascadă al acestora (bulgărele ce se tot mărește pînă se transformă într-o avalanșă) a dus la eliminarea segregării în SUA.

Este un episod reușit, cu reguli și subiect clar, în care însoțitorii Doctorului Doctoriței ajută în aceeași măsură în rezolvarea problemei actuale, de moment, pentru că discriminarea încă există și mai este încă nevoie de efort susținut pentru eliminarea ei. De asemenea, episodul explică destul de bine modul de manifestare al acesteia și cum e indicat să acționezi.

Regia e semnată de Mark Tonderai pe baza unei povești scrise de Malorie Blackman și Chris Chibnall.

Distribuția: Bradley Walsh (Graham), Trevor White (James Blake), Jodie Whittaker (Doctorița), Josh Bowman (Krasko), Tosin Cole (Ryan Sinclair), Morgan Deare (Arthur), David Dukas (Elias Griffin JR), Mandip Gill (Yasmin Khan), Mark Hugh-Williams (Bus Driver (as Mark Williams)), Richard Lothian (Mr. Steele), Gareth Marks (Police Officer Mason), Aki Omoshaybi (Fred Gray), Jessica Preddy (Waitress), Vinette Robinson (Rosa Parks), David Rubin (Raymond Parks), Ray Sesay (Martin Luther King), Bradley Walsh (Graham), Trevor White (James Blake).

În episodul următor, Arahnide în Marea Britanie (Arachnids in the UK), Doctorița, Yaz, Graham și Ryan ajung înapoi în Yorkshire doar pentru afla că ceva neliniștește populația cu 8 picioare din Sheffield.