Doctor Who, sezonul 11, episodul 1 - The woman who fell to Earth

Deci... Un nou Doctor, pentru prima dată femeie - Jodie Whittaker, dar (pentru moment) departe de TARDIS, o nouă echipă de oameni însoțitori în aventuri prin spațiu și timp, un nou producător - Chris Chibnall.

Atmosfera primului episod al sezonului 11 e un pic diferită de cele anterioare, pare mai degrabă un film de acțiune și are mai multe efecte speciale adaptate acestei atmosfere. Și nu e ceva rău, schimbarea e binevenită (chiar și atunci cînd nu toată lumea ține pasul cu ea). N-am avut timp să urmăresc episodul atunci cînd a apărut, dar asta are un avantaj: văd că mulți oameni s-au plîns de tot felul de chestii (gen Doctor feminin, fără TARDIS, că acțiunea e copilărească, că nu există un echilibru, etc) pe motiv că se așteptau la altceva. Nu pot spune că se înșelau prea tare (în vreo 2-3 chestii, cel puțin, pe care eu le-aș fi făcut diferit), dar, pe de altă parte, deși gusturile nu se discută, științifico-fantasticul ar trebui să te surprindă, să vină cu idei și cu perspective noi (face parte din farmecul genului de literatură / filme).

Tocmai de aceea prefer să trec acțiunea episodului sub tăcere, măcar de data asta, și să te îndemn să-l urmărești dacă nu ai făcut-o deja pînă acum. S-ar putea să găsești referințe din Predator și Terminator, chiar dacă se apropie un pic de parodierea filmelor respective.

Regia e semnată Jamie Childs, după o poveste scrisă de Chris Chibnall.

Distribuția: Jodie Whittaker (Doctorul), Philip Abiodun (Dean), Hazel Atherton (Sissy Roberts - conductoarea), Sharon D. Clarke (Grace O'Brien), Tosin Cole (Ryan Sinclair), Jonny Dixon (Karl), Mandip Gill (Yasmin Khan), Asif Khan (Ramesh Sundur), Asha Kingsley (Sonia), Stephen MacKenna (Dennis), Janine Mellor (Janey), Samuel Oatley (Tim Shaw), Amit Shah (Rahul), James Thackeray (Andy), Bradley Walsh (Graham O'Brien).