Doctor Who, sezonul 10, episodul 12 - The Doctor falls

Acum vreo 20 de ani, într-un alt serial științifico-fantastic, Delenn a supusă unui test destul de dur pentru a-l convinge pe Kosh că e persoana potrivită la locul potrivit în războiul ce avea să urmeze. Inchizitorul dorea să știe dacă ambasadorul Minbari era dispusă să lupte și să moare, chiar dacă avea să întîmpine acel final în singurătate, chiar dacă despre lupta ei nu avea să știe nimeni pentru a-i onora numele și amintirea. Delenn a trecut testul cu ajutorul lui Sheridan, iar mai tîrziu aveau să devină unul dintre cele mai interesante cupluri din Babylon 5.

Ultimul episod al sezonului 10 mi-a adus aminte de episodul de acum două decenii: Doctorul a trecut și el testul, și, la rîndul lui, a avut nevoie de prieteni pentru a supraviețui unui război pe care l-a cîștigat în mare măsură.

Copiii pe care i-a protejat de Cybermen au reușit să se salveze, cu ajutorul lui Nardole care a rămas să aibă grijă de ei. Bill Pots a devenit unul dintre Cybermen, chiar dacă personalitatea i-a rămas aceeași, și a rămas alături de Doctor pînă la capăt. A avut un ajutor neașteptat pentru a se salva și a-l salva și pe Lordul Timpului, iar după aceea și-a continuat drumul prin Univers, așa cum au făcut-o Clara Oswald și Ashildr la finalul sezonului anterior. Nu cred că o să-i mai vedem (prea curînd) pe vreunul în Doctor Who.

Sinuciderea lui Master-Missy a fost unul dintre cele mai ciudate momente din serial (cel puțin în sezoanele noi). Missy nu se va întoarce, dar pe Master s-ar putea să-l mai întîlnim: nu e prima oară cînd a fost considerat dispărut / decedat / fără cale de întoarcere dar și-a găsit drumul înapoi pentru a-i sta alături Doctorului.

Lordul Timpului cîștigă bătălia, dar nu fără a se sacrifica pe sine, iar regenerarea a început în ciuda opoziției acestuia. Doctorul cade doar pentru a se întîlni cu primul Doctor, originalul: David Bradley, cel care l-a interpretat pe William Hartnell în episodul aniversar An adventure in space and time.

Unii ar spune că episodul regizat de Rachel Talalay după o poveste scrisă de Steven Moffat este un episod emoțional, alții ar spune că este foarte potrivit pentru plecarea lui Peter Capaldi și Steven Moffat (ambii părăsesc serialul la finalul sezonului 10 / după episodul special de Crăciun). Și nu s-ar înșela prea tare.

Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Pearl Mackie (Bill Pots), Matt Lucas (Nardole), John Simm (Master), Michelle Gomez (Missy), Rosie Boore (Gazron), David Bradley (Doctorul), Nicholas Briggs (Cybermen - voce), Simon Coombs (Rexhill), Stephanie Hyam (Heather), Briana Shann (Alit), Samantha Spiro (Hazran).