Doctor Who, sezonul 10, episodul 11 - World enough and time

Tu ce crezi că se poate întîmpla dacă încerci să faci un criminal psihopat să se schimbe? Merită să îi acorzi o șansă pe motiv că ți-e prieten foarte vechi sau totul e deja pierdut și tot ce poți să facă e să-l izolezi undeva (un seif de exemplu) și să arunci cheia apoi să pleci fără să te mai uiți înapoi?

Partea bună a poveștilor ce implică călătorii temporale este că pot combine vechiul cu nou, cele două elemente putînd coexista (oarecum, în funcție de regulile poveștii) în același zonă spațio-temporală. Acest episod e doar prima parte a unei povești, iar finalul lui te (va) face să aștepți cu nerăbdarea continuarea.

Pentru a-i da o șansă lui Missy a fost ales la întîmplare un semnal prin care se cerea ajutor, așa că Doctorul, Missy, Nardole și Bill ajung pe o navă lungă de 400 de mile (ceva mai mult de 600 de km) și lată de 100 de mile (159 de km) aflată în apropierea unei găuri negre.

După ce Bill este împușcată, Doctorul neputînd face mare lucru pentru a opri asta, corpul îi este luat pentru a fi reparat. Își așteaptă prietenii să o salveze, dar aceștia întîrzie cam mult din cauza diferenței temporale dintre cele două capete ale navei.

Cybermen-ii mondasieni (personajele create de Gerry Davis și Kit Pedler acum cîteva decenii) se întorc, chiar dacă doar unul este prezentat în echipament complet, și arată mult mai bine (și poate mai înspăimîntător?) decît varianta modernă de om cibernetic. Unii ar spune că titlul episodului este greșit, că nu ar trebui să fie World enough and time ci Genesys of the Cybermen (geneza oamenilor cibernetici de pe plante Mondas).

John Sims se întoarce ca Master, iar cînd el și Missy (cea care avea să-i urmeze după regenerare) se află unul lîngă celălalt, despărțiți doar de Cyberman-ul pe care l-au creat perspectiva nu pare să fie deloc plăcută.

Temporizarea episodului regizat de Rachel Talalay după o poveste scrisă de Steven Moffat este una reușită, chiar dacă anumite aspecte urmează să fie dezvăluite în a doua parte a poveștii. Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Pearl Mackie (Bill), Matt Lucas (Nardole), Nicholas Briggs (vocea Cybermen), Paul Brightwell (chirurgul), Michelle Gomez (Missy), Oliver Lansley (Jorj), Alison Lintott (Nurse), John Simm (The Master).

Al 12-lea episod al sezonului 10 este The Doctor Falls și va fi difuzat sîmbăta viitoare: Cybermen-ii mondasieni atacă, a venit momentul pentru ultima bătălie a Doctorului.

Luna iulie 2017 va începe epic cu finalul sezonului 12 al Doctor Who și va continua în același stil cu un sezon nou Game of thrones.