Doctor Who, sezonul 10, episodul 6 - Extremis

Ok. Missy se întoarce doar pentru a fi executată. Oarecum. De către Doctor. Iar corpul ei trebuie închis într-un seif și apărat pentru un mileniu în cazul eventualelor reîntoarceri la viață. Oarecum.

Însă relația dintre Master / Missy și Doctor nu e chiar atît de simplă, iar lucrurile pot lua oricînd o întorsătură neașteptată, pe care n-o aștepta nimeni. Partea bună este că identitatea creaturii din seif a fost dezvăluită (chiar dacă nu e deloc surprinzătoare, mulți fani ghicind-o încă de săptămîna trecută), partea mai puțin bună este că s-ar putea ca Lordul preferat al Timpului să-i dea drumul în curînd, ținînd cont de circunstanțe.

Pămîntul are de-a face cu o nouă invazie, una ceva mai deosebită: de data aceasta invadatorii folosesc simulări pentru a studia reacția ființelor de la suprafață. Pentru cei din interiorul proiecțiilor holografice (ceva în genul punții holografice din Star Trek) nu există speranță și nici șansă de scăpare, și tocmai de aceea ei preferă non-existența (sau sinuciderea, ori ștergerea din sistem - spune-i cum vrei) la aflarea Adevărului (citind-ul din cărțile bine păstrate în Haereticum, una dintre arhivele secrete ale Vaticanului).

Extremis este unul dintre cele mai bune episoade ale serialului, și e doar prima parte dintr-o poveste împărțită în trei. E momentul în care Papa de la Vatican solicită o audiență personală Doctorului și îi cere ajutorul în privința unui text denumit Veritas: toți cei care l-au citit (fie în timpul traducerii, fie după aceea) s-au sinucis. Iar textul a ajuns acum în lume, fiind trimis prin email mai multor instituții de pe Terra. Iar Doctorul trebuie să-i afle semnificația și să-i oprească efectele înainte de a deveni viral.

Află mai multe urmărind povestea scrisă de Steven Moffat și regizată de Daniel Nettheim. Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Pearl Mackie (Bill), Matt Lucas (Nardole), Michelle Gomez (Missy), Jennifer Hennessy (Moira), Corrado Invernizzi (cardinalul Angelo), Joseph Long (Papa), Ronke Adekoluejo (Penny), Ivanno Jeremiah (Rafando), Francesco Martino (Piero), Alana Maria (femeia de la Pentagon), Laurent Maurel (Nicolas).

Piramida de la capătul lumii (The Pyramid at the End of the World) este cel de-al șaptelea episod al sezonului 10: o piramidă veche de 5 milenii este în mijlocul unui zone de conflict, unde armatele chineze, rusești și americane sînt pe cale să se lupte. Sînt multe probleme cu asta, dar una ajunge să-l intrige pe Doctor: pînă ieri acolo nu era o piramidă. Doctorul, Bill și Nardole au de-a face cu o invazie nemaiîntîlnită, iar înainte ca aceasta să înceapă extratereștrii au nevoie de aprobarea speciei umane.