Doctor Who, sezonul 10, episodul 4: Knock knock

O chirie ieftină într-o casă mare cu camere spațioase? Cine ar putea refuza așa ceva atunci cînd nu ai prea mulți bani de cheltuit? Ce contează faptul că imobilul este vechi și nu tocmai bine întreținut, sau că este bîntuit ori că oamenii dispar fără urmă în timpul nopții? Contează mult faptul că pereții înghit oameni în loc de cină sau că proprietarul clădirii este un individ cît se poate de alunecos și nu tocmai de încredere?

Al patrulea episod din sezonul 10 este mai aproape de un film de groază decît de un episodul obișnuit Doctor Who, dar povestea are și cîteva elemente emoționante: motivele pentru care lucrurile s-au pus în mișcare, cu 7 decenii în urmă, pentru a ajunge la situația actuală. Logica poveștii este proprie, funcționează într-o oarecare măsură, și s-ar putea să o compari, o comparație mai mult sau mai puțin reușită, cu vestitul episod din anul 2007, Blink (unul dintre cele mai populare).

Pe scurt: Bill se mută într-o casă ciudată împreună cu niște colegi. David Suchet face o trecere interesantă de la Hercule Poirot, detectivul creat de Agatha Cristie - cea pe care Doctorul a întîlnit-o cu cîteva sezoane în urmă - la acest personaj dubios care îi conduce pe studenți în noua lor locuință. Prima noapte și singura noapte pe care aceștia o petrec acolo este una de speriat (n-au nevoie de ajutorul Doctorului pentru a fi îngroziți, dar acesta îl oferă binevoitor), iar lucrurile iau o întorsătură cît se poate de neplăcută. Oamenii dispar fără urmă, devin hrană pentru creaturile din casă, și va trebui să afli singur(ă) cum reușesc să scape din capcana în care au intrat de bună voie.

Identitatea creaturii din seif este un alt mister, unul pe care s-ar putea să-l aflăm curînd. Probabil are legătură cu Master / Missy și apariția lui John Simm în acest sezon, ceea ce ar fi un motiv suficient de important ca Doctorul să rămînă mereu de pază pentru ca prizonierul să nu evadeze.

Regizat de Bill Anderson, după o poveste scrisă de Mike Bartlett. Distribuția: Peter Capaldi (Doctorul), Pearl Mackie (Bill), Matt Lucas (Nardole), Sam Benjamin (agentul imobiliar), Mandeep Dhillon (Shireen), Mariah Gale (Eliza), Alice Hewkin (Felicity), Tate Pitchie-Cooper (tînărul proprietar(, Ben Presley (Paul), Colin Ryan (Harry), Bart Suavek (Pavel), David Suchet (proprietarul).

În episodul următor, intitulat Oxigen, Doctorul, Bill și Nardole răspund unei chemări în ajutor din spațiul extraterestru și ajung să fie captivi la bordul stației spațiale Charm Forge. Doar 4 membri ai echipajului au supraviețuit, dar morții încă se mișcă prin stație. Într-un viitor în care oxigenul este vîndut în funcție de cît respiri, iar costumele spațiale valorează mai mult decît cei care le folosesc. echipajul TARDIS-ului caută să supraviețuiască celui mai mai mare rău dintre toate.