Doctor Who, sezonul 10, episodul 3: Thin ice

Dacă în episodul anterior Bill a ales să meargă în viitor, acum ea și Doctorul ajung înapoi în tecut: Londra anului 1814. Iar episodul 3 reia acțiunea din momentul în care o lasă cel anterior, cu un elefant și un întreg tîrg pe suprafața de gheață ce se întindea deasupra Tamisei.

Istoric vorbind, Tamisa a înghețat de 23 de ori începînd din secolul XIV (iar gheața a fost suficient de groasă ca oamenii să se plimbe pe ea). Anul 1814 a fost ultima oară cînd s-a întîmplat acest lucru, iar acest lucru s-a dovedit a fi un motiv suficient de bun pentru a fi folosit ca decor în mai multe episoade în ultimul deceniu de noul Doctor Who.

Însă o creatură imensă vînează sub gheață, iar de fiecare dată cînd cineva ajunge dedesubt (cu sau fără ajutorul peștilor luminoși) devine hrană pentru altceva. Mai mult: ceea căruia Doctorul în spune Micuțul sau Monstru din Loch-Less ori Nu chiar atît de micuța sirenă este prizonieră de cîteva decenii, hrănindu-se cu londonezi pentru avantajele altora.

Unul dintre copiii care-i fură Doctorului șurubelnița sonică ajunge hrană pentru pești, motiv pentru care Bill ajunge să-l chestioneze pe Doctor despre trecutul său bimilenar și morții care-l bîntuie după atîta timp de războaie și aventuri. Episodul al treilea al sezonului 10 este un prilej excelent pentru ca Doctorul să ofere unul dintre discursurile sale memorabile, chiar dacă este ceva mai scurt decît cel din episodul 10, sezonul 9, The Zygon Inverson.

Doctorul și Bill împrumută niște costume de scafandru pentru a afla mai multe despre creatura respectivă și modul în care a ajuns acolo. Dar va trebui să descoperi împreună cu ei, urmărind episodul, detaliile astea.

Episodul a fost regizat de Bill Anderson după o poveste scrisă de Sarah Dollard. Cu Peter Capaldi (Doctorul), Pearl Mackie (Bill), Matt Lucas (Nardole), Nicholas Burns (Sutcliffe), Asiatu Koroma (Kitty), Peter Singh (Omul-plăcintă), Simon Ludders (Supraveghetorul), Tomi May (Dowell), Austin Taylor (Spider), Ellie Shenker (Dot), Kishaina Thiruselvan (Harriet), Badger Skelton (Perry).

În episodul următor, Knock-Knock, Bill se mută cu niște prieteni și au găsit casa perfectă - ce dacă chiria este foarte ieftină, iar proprietarul casei este cam ciudat? Vîntul vate prin toate ungherele casei, pardoseala scîrțîie, iar Doctorul crede că ceva nu este în regulă acolo. Ce bîntuie în turnul cel straniu din centrul casei și cum pot intra acolo?