Doctor Who, sezonul 10, episodul 2: Smile

Cea mai bună colonie a viitorul e cea în care îți trimiți roboții înainte, construiesc tot ce trebuie construit (clădiri, străzi, serele pline de plante, cîmpurile cultivate, etc), iar mai tîrziu, cînd nava cu coloniști ajunge, îi trezește pe toți din somn într-un oraș construit special pentru ei. Idilic, nu? Iar dacă roboții îți monitorizează statea de spirit și caută să-ți îndeplinească totul e și mai bine. Nu-i așa?

Sună bine, dar în realitate reareori evenimentele se petrec conform planurilor. Mai ales atunci cînd Pămîntul a trebuit să fie evacuat, iar noile colonii (nu foarte multe) sînt singura cale de supraviețuire a speciei umane. Cu atît mai mult este necesară intervenția Doctorului și a noii sale însoțitoare, Bill Pots. Ține minte: dacă nu zîmbești pe toată durata acestui episod o să mori! Roboții te vor prinde și te vor mînca!

Relația dintre Doctor și însoțitoarea lui se dovedește a fi una dinamică (Bill s-a instalat foarte bine în TARDIS după prima ei călătorie și vrea să continue) într-un stil personal și plin de personalitate al unor personaje care au de gînd să rămînă (măcar pentru un sezon). Bill a avut de ales între trecut și viitor ca destinație a călătoriei - a ales viitorul. Au ajuns în colonia Gliese 581 D (filmările au fost realizate în Valencia, Spania), într-un oraș construit în întregime de roboți: coloniile de micro-boți făceau parte din ziduri, iar emojiboții aveau rol de intefață cu utilizatorii umani. Iar lucrurile încep să meargă tot mai prost: emoțiile umane au provocat o reacție în lanț, iar roboții au încercat să elimine tot ce era negativ.  Începînd cu oamenii. Urmărește episodul, află care este rezolvarea oarecum banală a acestei probleme neobișnuite (iar data viitoare cînd vrei să cîștigi un joc de șah nu răsturna table cu piesele!).

Scriitorul din spatele poveștii este Frank Cottrell-Boyce, cel care a scris povestea pentru In the forest of the night (în 2014).

Următorul episod este Gheață subțire (Thin ice): un monstru ucigaș bîntuie sub Tamisa înghețată a Londrei anului 1814.