Cei 500 de mii de pakistanezi, o potențială problemă de sănătate

Una dintre știrile de ieri spune că România vrea să aducă un milion de muncitori din mai multe state din Asia pe motiv că ne lipsește cam același număr de angajați din mai multe domenii.

Jumătate, adică 500 de mii, dintre ei ar fi pakistanezi care ar putea lucra ca șoferi, în construcții sau în IT. Au fost destui care și-au dat deja cu părerea în legătură cu efectele economice și n-am de gînd să insist, mai ales că nu e domeniul meu de activitate.

Întrebarea mea este (teoretică în momentul de față, dar va trebui pusă în momentul în care se va face acest pas - dacă se va face) următoarea: cîți dintre asiaticii ăștia sînt vaccinați? N-am ajuns încă pe alte continente (în afara Europei) dar din cîte știu în momentul unei asemenea călătorii se recomandă vaccinarea pe motiv că bolile lor sînt diferite de ale noastre.

Pînă și banala gripă (dacă-i pot spune așa - a omorît destui oameni dar este o boală comună) are o tulpină în Europa și altă tulpină în Asia, iar vaccinurile făcute aici pot fi inutile acolo. Și invers. Iar bolile specifice altor continente (gen malarie sau febra Nilului - exemplele pe care mi le amintesc acum pot fi proaste, dar lista bolilor infecțioase specifice fiecărui continent se poate afla de pe internet) se găsesc prea rar aici și ar găsit un loc propice pentru dezvoltare dacă un grup de oameni deja infectați se mută aici cu slujba. O jumătate de milion de oameni e un grup mare de oameni, iar prezența lor aici ar putea fi o potențială problemă de sănătate.