Doamna de la sînge din Bîrlad

Acum vreo 2 ani am donat constant sînge (o dată la 70 de zile, conform regulamentului) așa că subiectul mă interesează chiar și acum. N-am ajuns pe la centrul de transfuzii din Oradea în ultimul timp dar asta nu înseamnă că nu îndemn oricare persoană sănătoasă să meargă să doneze (poate o faci și tu).

Trecînd la subiectul reportajului celor de la Recorder: zeci de oameni sînt salvaţi în fiecare zi cu ajutorul unui centru de transfuzii aflat în Bîrlad, adică una din cele mai sărace regiuni ale României. Donatorii sînt motivaţi de voinţa şi de perseverenţa doctorilor şi a asistenţilor, niște oameni care şi-au făcut un scop personal din a-i aduce pe oameni la donare. Femeia care stă în spatele acestei performanţe e Violeta Nistor, medicul care conduce Centrul Judeţean de Transfuzie Sanguină din Bîrlad de două decenii, adică singurul medic care se ocupă de recoltarea de sînge în tot judeţul. În ciuda succesului său istoria recentă n-a fost deloc dreaptă în cazul instituţiei respective: după 20 de ani în care a funcţionat într-o clădire ruinată centrul a fost renovat abia anul acesta, din sponsorizări private.

Unii spun că povestea acestei instituţii e, de fapt, povestea întregului sistem de donare de sînge din România. N-am cum să-i contrazic, știu prea puține chestii practice despre ce se întîmplă în restul țării. Dar mergeți să donați de cîte ori aveți ocazia.