Sistemul metric versus sistemul imperial

Se spune că matematica este limbajul universal pentru că reduce cam totul la un numitor comun. Însă în viața de zi cu zi măsurătorile pe care se bazează matematica aia (adică situațiile în care o aplici în activitatea cotidiană) valorează la fel de mult ca formulele utilizate.

De mii de ani oamenii au măsurat așa cum le-a convenit la momentul respectiv, iar dacă te mutai într-o altă zonă (nu prea departe) găseai alte unități de măsură. De-a lungul timpului cîteva au ajuns să fie suficient de des folosite pentru a deveni (aproape) reguli. Dintre acestea doar francezii au arătat o urmă de rațiune (nu prea multă, iar istoricii știu de ce, și asta doar în timpul revoluției de la finalul secolului XVIII) implementînd sistemul decimal (și mersul pe dreapta șoselelor, spun unii) în cazul măsurătorilor de tot felul. Adică metru, litrul și toate diviziunile lor.

Acum cea mai mare parte a lumii a trecut (mai mult de nevoie decît de voie) la sistemul metric extins (ăla care conține și alte măsurători decît distanța și volumul). Doar cîteva (foste) colonii britanice, inclusiv cele nord americane, mai păstrează sistemul imperial de măsurare chiar dacă unii (precum SUA) a trecut, măcar formal, la sistemul metric. Și e cam nașpa pentru că sistemul ăla nu prea are sens.