Idei despre viitorul medieval al umanității

Ideile lui Sean McFate sînt interesante, dar nu neaparat neobișnuite: statele așa cum le cunoaștem acum sînt noi (raportat la istoria umanității), au doar 300-400 de ani în timp ce grupurile de influență ce le-au precedat (și care și-au continuat oarecum existența pînă în zilele noastre - banul face de multe ori regulile) au o vechime de milenii.

Nu mai avem imperii de mai mult de un secol, dar avem state cu tendințe imperialiste - lista lor variază în funcție de poziția de pe glob, dar cu siguranță te poți gîndi măcar la cîteva.

Partea proastă este că atunci cînd statele (mai mici sau mai mari) de-abia supraviețuiesc pe motiv că-s corupte pînă-n măduva oaselor grupurile de influență fac din nou regulile, uneori chiar în detrimentul legalității - exact ca-n perioada medievală.

Globalizarea are o mulțime de avantaje (informațiile și produsele circulă ceva mai ușor), dar a înlesnit dezvoltarea cîtorva companii multinaționale pînă au devenit adevărați giganți - pericolele pe care ele le reprezintă au fost folosite deja ca subiect pentru cîteva filme și seriale (științifico-fantastice și nu numai). Ceea ce se știe deja este că un număr restrîns de oameni controlează o mare parte a resurselor planetare, iar acțiunile lor pot interfera cu activitatea statelor (vezi paragraful anterior).