Unicitatea amprentele degetelor

Odinioară, pe vremea în care strămoșii noștri încă săreau dintr-un copac în altul, palmele lor s-au adaptat pentru a le permite să prindă în mînă crengile fără să alunece iar adaptarea a rămas pînă azi.

Modul în care se pliază pielea pe palmă și amprentele au rolul de a produce aderență maximă - tocmai de aceea ți-e ușor să ridici un pahar din sticlă sau o sticlă de 1 litru, de genul celor folosite pentru lapte odinioară, folosindu-ți doar vîrful degetelor - partea unde-s amprentele. Degetul opozabil s-a mutat în poziția aia pentru a-ți bloca restul degetelor și a te împiedica să îți dai drumul prea ușor atunci cînd stai atîrnat de-o bară și funcționează în tandem cu aderența pielii de pe palmă.

Dincolo de partea practică a amprentelor de pe vîrful degetelor, unicitatea lor le-a făcut să fie folosită pentru identificarea persoanelor. Iar explicația apariției lor există: au început să se formeze încă din uter. Dezvoltarea celulelor stem de pe degete au fost influențată de factori externi (gravitația) și interni (dezvoltarea vaselor de sînge și a nervilor).