Copiii tăi ar putea trăi pe Marte

Bine, bine. Copiii tăi nu vor avea mari șanse să ajungă pe Marte sau chiar să trăiască acolo pe motiv că ești român și trăiești într-o țară din lumea a treia (probabil), dar copiii cuiva vor trăi pe Marte cîndva în următorii 20 de ani. Sau cel puțin asta-i tendința.

Călătoria pînă acolo durează cîteva luni, drumul e nașpa (radiații ucigașe în afara conservei în care trebuie să călătorești ca să ajungi acolo, iar companionii s-ar putea să ți pară nasoli după ce veți sta închiși în același spațiu, fără să puteți ieși, atîta timp) și nici destinația nu e tocmai superbă (alte radiații, o atmosferă toxică, atîta cît e, o graviație mai mică, etc).

Dar, chiar și așa, sînt unii oameni care țin neaparat să ajungă acolo. Jurnalistul Stephen Petranek consideră că în mai puțin de 20 de ani omenirea va stabili acolo colonii. Și abordează excelent subiectul. Înregistrarea alăturată e veche de 2 ani, dar nu s-au schimbat prea multe lucruri între timp (nu semnificativ) și e interesantă de urmărit, chiar și de acum (mai ales dacă o urmărești cu întîrziere, ca mine).