Despre toaletele spațiale

Dacă ești sau dacă vei deveni unul dintre fericiții cîștigători ai unei călătorii în spațiul cosmic, pe orbita planetei sau chiar mai departe de ea, ar fi bine să te pregătești din timp pentru o asemenea călătorie.

Nu, nu mă referi la condiția fizică excelentă pe care va trebui să o ai, la sănătatea ”de fier” sau la antrenamentele epuizante necesare pentru a-ți păstra mușchii pe care vrei să-i folosești mai departe (o călătorie mai lungă și sedentarismul duc la atrofierea lor), mă refer la pregătirea mersului la toaletă. Bine, bine, ai făcut asta încă de pe vremea cînd erai copil, zilnic sau aproape zilnic toată viața ta, nu crezi că ai nevoie de antrenament suplimentar pentru așa ceva.

Dar, dacă în prezența gravitației defecatul e cît se poate de simplu, iar eliminarea deșeurilor nu este deloc o problemă (de obicei), în micro-gravitație activitatea respectivă devine ceva mai dificilă pentru simplul motiv că dacă deșeurile respective nu sînt colectate la timp au tendința să plutească prin încăpere și să se împrăștie peste tot (în funcție de consistența lor). Ceea ce nu-i tocmai plăcut. Scurta istorie a evoluției toaletelor spațiale din înregistrarea alăturată ar trebui să te lămurească suficient de bine.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează