3 luni fără permis dacă folosești telefonul cînd te afli la volan?

Din ce citesc aici, cică mai sînt oameni care gîndesc în țara asta (deși n-aș putea spune dacă ideea îi aparține deputatul PiMP sau dacă proiectul i-a fost livrat de cineva): Petru Movilă a depus un proiect de lege care prevede ca şoferii prinşi că folosesc telefoanele mobile în timp ce conduc sau sînt identificaţi ulterior, prin postări pe reţelele de socializare sau în mass-media, să fie sancţionaţi cu suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile. Movilă mai vrea ca amenzile şi punctele de penalizare să nu se aplice doar în cazul folosirii telefoanelor mobile la volan, cum prevede legislaţia acutală, ci în cazul tuturor mijloacelor de înregistrare audio sau video, cu excepţia dispozitivelor de tip „mîini libere”.

Bine, bine, motivele acestui proiect sînt cunoscute - în 27 mai 2018 nouă români şi-au pierdut viaţa după ce un microbuz înmatriculat în judeţul Mureş s-a ciocnit violent cu un camion pe un drum naţional din Ungaria, la aproximativ 60 de kilometri de Budapesta, iar șoferul respectiv nu era singurul cretin care se juca cu telefonul mobil în timp ce conducea un autovehicul. Nici măcar n-o să fie ultimul, unii oameni n-au capacitatea de a învăța nici măcar din greșelile lor, cu atît mai puțin din greșelile altora.

Dacă tot se face o asemenea propune (probabil că n-o să treacă, iar dacă o să treacă n-o să fie aplicată - nu prea des, cel puțin), am de făcut o completare. Am o mică problemă (dacă-i pot spune așa) cu gigeii care forțează semafoarele și ajung să treacă pe roșu chiar dacă văd că se face galben și apoi roșu cu secunde bune înainte de ajunge în intersecție. Văd chestia asta constant, dar nimeni nu face ceva pentru a-i opri pe idioți să treacă pe roșu. De ce nu s-ar băga în seamă poliția văzînd înregistrările de pe rețelele sociale sau Youtube?