Oamenii ca animale de casă pentru Inteligențele Artificiale

În ultimele decenii am auzit tot felul de posibile variante de viitor, și acum fac referire la acele variante ce implică Inteligențe Artificiale: IA-urlle vor deveni conștiente și vor lucra cu oamenii sau vor dori să-i ucidă, oamenii vor încerca să le limiteze accesul și evoluția, sau se vor îndrăgosti de ele (în unele cazuri).

E prima oară cînd aud, iar ideea e spusă de Neil DeGrase Tyson, că oamenii ar putea deveni animalele de casă ale Inteligențelor Artificiale. Pe motiv că ne vor îndeplini toate dorințele, așa cum o facem și noi pentru cîini, pisici și restul animalelor preferate din imediata apropiere. Și s-ar putea să aibă dreptate: oamenii au tendința de a se baza tot mai mult pe tehnologie, lăsînd-o să facă chestii repetitive sau prea comune pentru a se mai preocupa de ele.

Nu este o tendință nouă, strămoșii noștri au început să facă asta de vreo două sau trei secole încoace, de cînd știința a luat un avînt remarcabil, creînd tot mai multe aplicații practice (tehnologice) care să îmbunătățească calitatea muncii și a vieții umane. Cei care au ”prins” primele zile ale calculatoarelor (și vremurile în care 125 sau 512 bytes de memorie RAM erau considerate suficiente sau telefoanele mobile erau un vis frumos) pot face o comparație pertinentă între obiceiurile oamenilor de atunci și obiceiurile de acum.