Sarea din bucate

Pe vremuri, cînd eram copil, citeam o mulțime de povești, inclusiv cele scrise / culese de Petre Ispirescu. Una dintre ele se numește ”Sarea în bucate” (dacă ai uitat-o o poți reciti aici), iar una dintre ideile de acolo e următoarea: ”Acum am vrut să dovedesc tatei că, fără miere şi fără zahăr, poate omul să trăiască, dar fără sare nu, d-aia i-am gătit bucatele fără sare.”

Și are dreptate, nu putem trăi fără sare, dar reacțiile organismului uman sînt chiar mai interesante decît simpla informație: pentru că NaCl nu este prea răspîndit la suprafața solului (de obicei trebuie săpat pentru a ajunge la depozitele respective) oamenii au dezvoltat un gust pentru alimentele sărate pentru a se asigura că au parte de suficientă sare.

Adică NaCl va face mîncarea mai bună decît zahărul și mierea (dacă ar fi să folosesc exemplele din poveste), influețînd alte gusturi.

Partea proastă e că prea multă sare strică: are efecte negative asupra sistemului circulator, mărind presiunea sanguină.