Din ce-am auzit, Ministerul Mediului vine cu o propunere interesantă de modificare a legii deşeurilor: pentru fiecare ambalaj care poate fi reutilizat cumpărătorul ar trebui să achite în magazin 2 lei, urmînd să şi-i recupereze atunci cînd va returna sticla, borcanul sau pet-ul respectiv. Iar ideea nu e deloc rea!

În ultimul sfert de secol România a început să se umple de deșeuri, iar Hei-rup România (operațiune cunoscută și ca Let's do it) e apă de ploaie față de colectarea ce-ar trebui făcută an de an. Iar motivul e foarte simplu: oamenii nu-s educați să recicleze și nici nu au un cadru organizat să o facă (de obicei). Mai ales oamenii de la sate. Le este ușor (foarte la îndemînă) să ia cu ei pe cîmp sau prin pădure un flacon pentru apa sau berea de zi cu zi și să o arunce după ce-i consumă conținutul. Mai sînt o grămadă de pet-uri sau sticle de unde a cules-o pe aia.

Apelul la bani (2 lei pe ambalaj nu e mult, dar se adună) este o formă de educație la îndemînă, și se poate adresa publicului larg, care n-are acces la o educație ceva mai sofisticată (dacă-i pot spune așa). Adică aia care te învață să faci ceva anume (reciclare, plantare, întrețnere) pentru că e bine, nu pentru că trebuie.

În ideea că vom duce la reciclare ambalajele produselor pe care le cumpărăm, va trebui să achităm, pe lângă prețul produsului, și o garanție pe ambalaj în valoare de 2 lei, bani pe care îi vom primi înapoi când reciclăm ambalajul. Chestiunea e prevăzută în Proiectul de Ordonanță de urgență a Guvernului pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 și a Legii nr. 249/2015, pus recent în dezbatere la Ministerul Mediului și care se va aplica după ce e aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

"Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați: a) să aplice sistemul garanție pentru ambalajele respective la o valoare unitară de 2 lei/buc.; b) să asigure preluarea ambalajelor reutilizabile de la utilizatori sau consumatori", scrie în proiectul de OUG în dezbatere.

În proiect e explicată și ideea de sistem garanție: "sistem prin care cumpărătorul, la achiziţionarea unui produs ambalat, plăteşte vânzătorului o garanție sub forma unei sume de bani care îi este rambursată atunci când ambalajul este returnat".

Sursa avocatnet.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

User Rating: / 1
PoorBest  
Operaţiunea ”sticla şi borcanul“ e o idee bună - Dan-Marius Sabău - articole diverse: 5.0 out of 5 based on 1 reviews.


JEmbedAll, the best Joomla native extension

Cumpără și descarcă JEmbedAll, cea mai bună extensie nativă Joomla pentru dezvoltarea site-ului tău!

Cutia cu surprize

Vinde și cumpără produse realizate manual (handmade) prin intermediul site-ului Cutia cu surprize.

kanji kendo

Vino și practică kendo la CS Ronin-Do Oradea

servicii în tehnologia informații

Oferim servicii de consultanță în IT, dezvoltare de site-uri și aplicații online.

web design consultanță software applicații

Dezvolt aplicații și realizez pagini web, așa că ai ajuns la locul potrivit dacă cauți pe cineva în domeniu IT, dezvolt extensii Joomla! și ofer consultață pe marginea activităților tale pentru eficientizarea acestora și implementarea sau dezvoltarea ulterioară a unor sisteme informatice care să-ți transforme afacerea într-o mașinărie bine unsă. Pentru informații suplimentare poți să mă contactezi.