Mitinguri de decembrie

Cîteva observații legate de mitingurile de luna asta:

După cele cîteva îmbrînceli dintre manifestanți și jandarmi de sîmbătă, primăria București a anulat tîrgul de Crăciun din Piața Victorie (cu bîlbele și ciondănelile de rigoare, care nu puteau lipsi, doar sîntem în România și e vorba de PSD). Cu toate acestea, protestatarii n-au cîștigat mare lucru. Aș putea spune că a fost aproape o înfrîngere pe motiv de violență. Mi-e un pic cam ”teamă” (în sensul că-s mai degrabă îngrijorat decît că mi-e cu adevărat teamă) că violența dintre protestatari și PSD+ALDE este inevitabilă, dar aș prefera să nu o pornească cei din stradă (în cazul în care, totuși, se va ajunge la așa ceva). Am ajuns într-o situație în care cineva trebuie să cedeze și nimeni nu o face. Putem să strigăm unii la alții cît dorim, efectul urletelor e limitat - mai devreme sau mai tîrziu se va trece la următorul nivel.

Pe de altă parte, gigeii de la ”putere” se pregătesc de ”un miting de protest, nu pentru susținerea Guvernului, a lui Dragnea, a programului de guvernare. E un miting împotriva statului paralel, împotriva abuzurilor, împotriva ascultării telefoanelor. Un miting pe care românii l-au cerut. Mesajul este că aceasta este majoritatea, aceștia sunt românii, care vor altceva, mesajul poate o să fie receptat și la Bruxelles” (citatul îi aparține lui Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct al PSD, e preluat de aici).

  • O reacție era de așteptat, dar modul în care a fost promovată ea e o glumă de prost gust: singurul stat paralel e-n mințile îmbîcsite cu fumuri ale PSD și ALDE (probabil că nu-n toate, ci doar a celor care susțin mizeria aia).
  • "Majoritatea" aia e de fapt de aproximativ 20%, cei care s-au dus la vot anul trecut și au pus ștampila pe PSD și ALDE. Să vorbești în numele unei majorități tăcute e oarecum riscant: s-ar putea să te aprobe (o perioadă), dar s-ar putea ca (mai devreme sau mai tîrziu) să-ți dea peste nas. Mulți nu s-au dus la vot anul trecut pentru că n-au avut pe cine vota și n-au crezut că pot face o schimbare, dar se vor duce cu siguranță la următorul vot și vor vota anti-PSD+ALDE.
  • Am auzit pe unii lăudîndu-se că scot în stradă 1 milion de oameni care să susțină PSD în toată țara (nu e o laudă nouă, dar au scos-o la înaintare și-n ultimele zile). Anul trecut n-au ieșit mai mult de cîteva sute, m-aș mira să iasă acum mai mult de cîteva mii, fie și plătiți fraieriți cu niște mărunțiș. Nu-i împiedică nimeni pe oameni să declare ce vor, dar există repercursiuni dacă spun prostii (fie și numai miștoul celor din jur).

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează