Corectitudinea politică

Cică corectitudinea politică este o chestie folosită de multă lume, are la bază idea că oamenii ar trebui să aibă grijă să nu se exprime sau să acționeze într-un fel în care ar putea să ofenseze, excludă sau marginalizeze un anumit grup de oameni dezavantajați social sau discriminați.

Știi ce se întîmplă cînd spui o glumă porcoasă unui grup de oameni aleși la întîmplare? Cîțiva dintre ei vor rîde în hohote (în primul rînd bărbații, dar nici femeile nu sînt excluse), alții vor strîmba din nas pe motiv că puteai alege alte cuvinte ori ai fi putut spune altă glumă, ceva mai bună, în timp ce o parte dintre oamenii din mulțime se vor simți indignați / ultragiați / furioși pe motiv de ”cum ți-ai permis să spui așa ceva?!?!”.

Cam așa e și cu opinia pe care o are fiecare persoană. Dacă ai ceva de spus și o spui tare și pe față, să audă toată lumea, oamenii vor reacționa ca la gluma porcoasă din paragraful anterior. Cam orice ai spune, unii te vor lăuda și te vor considera măreț (bine, bine, dacă ești Gheorghe Funar și spui că Mihai Eminescu a fost un fizician de talie mondială care a emis teoria relativității acei ”unii” sînt foarte extrem de puțini). în timp ce alții se vor oripila și se vor simți ofensați.

Preferi să-i spui cuiva țigan în loc de rrom? Dacp persoana respectivă are suficientă materie cenușie în cap în locul tărîțelor obișnuite îți va arăta că este în primul rînd om (cu toate atributele pozitive care vin din starea asta) și abia apoi este țigan (ca apartenență la o minoritate de pe teritoriul României). Dacă e prost se va oripila și îți va face scandal cît încape. Ar trebui să-ți schimbi perspectiva din cauza asta sau vei continua să-i tratezi pe fiecare așa cum merită (pe măsura acțiunilor sale), indiferent de apartenența politică / genetică / religioasă / sexuală / etc?

Lista poate continua la nesfîrșit, ăsta n-a fost decît un exemplu la îndemînă. Mulți știu că sînt grași, cheli, scunzi, cu nasul imens și urechile adevărate aripi, handicapați, etc (în general cu probleme), și poate acceptă asta sau nu. Poate, chiar mai mult, se schimbă (dacă se poate) sau caută să beneficieze cît mai mult de acea ”tară” fizică. Îți va fi greu să ofensezi asemenea persoane (mă refer la ultima categorie) daca te iei de diformitatea lor pentru că sînt suficient de inteligenți ca să îți răspundă înapoi. Cu proștii e altă poveste.

Ca și concluzie, o ultimă completare: ești responsabil doar de ceea ce spui și ce faci, nu ce înțeleg cei din jur (pe baza propriei experiențe și a coeficientului de inteligență).