Recrutarea militarilor cu termen redus, Oradea anului 2003

Ați făcut armata? Dacă da, cît timp a trecut de cînd ați fost chemați la CMZ (Centrul Militar Zonal) pînă cînd ați ajuns în unitatea militară?

Din ce știam eu pe vremuri, trebuia să treacă cam o lună de cînd erai recrutat și pînă trebuia să te prezinți la UM la care erai repartizat. Deși în cazul nostru (cei cîțiva TeRiști din Oradea care am fost recrutați în același timp) a durat doar... două sau trei zile (în funcție de caz).

încă mai țin minte recomandata pe care am primit-o într-o zi de marți, spre finalul lunii iunie 2013, care mă chema a doua zi la CMZ (aflat pe Calea Aradului, între timp clădirile respective au fost demolate odată cu desființarea unităților militare din apropierea graniței cu Ungaria și a fost construit ansamblul rezidențial Luceafărul). Alții și-au primit recomandatele fie luni, fie miercuri - în funcție de caz și de cum ne-au luat (probabil alfabetic) de pe listele lor. Pe hîrtie scria "haideți la noi pentru lămurirea situației militare", dar cînd am ajuns la CMZ ni s-a spus că cei de la centrele din Cluj, Zalău și Maramureș (în funcție de cine întrebai) nu și-au făcut norma de recruți și că încercau să pună mîna pe cine apucau și de oriunde se găseau indivizi (mai mult sau mai puțin) apți de serviciu militar. Testele psihologice la care ne-au supus înainte și după cele 6 luni de stagiu militar sînt o... altă poveste pe care v-a trebui să o tratez separat. Cică, dacă acceptam, trebuia să ne prezentăm la unitatea militară vineri. Era miercuri, așa că aveam aproximativ 36 de ore să ne pregătim, să sărim în trenul de care pleca joi seara spre Brăila și să ne prezentăm vineri la unitate...

Ciudat, dar perfect romănesc. Zic eu. Unii ar putea considera că doar fraierii au acceptat să meargă în asemenea condiții... dar asta e în întregime subiectiv. Mai ales că experința celor 6 luni de armată (termen redus - TR - la jumătate) a fost interesantă. N-a fost chiar atît de dură ca pentru cei de la an lumină (termen întreg), comparativ cu respectivii noi eram într-o vacanță un pic mai ciudată.

Aș fi putut să refuz, mai ales că era prima oară cînd m-au chemat pentru recrutare. Unii dintre cei care s-au prezentat la CMZ odată cu mine au refuzat să meargă... și și-au petrecut următoarele luni bine mersi (probabil - n-am cum să știu sigur) acasă, așa cum au dorit. Dar mă gîndeam că mai devreme sau mai tîrziu tot aveam să "satisfac" stagiul militar, așa că am preferat să-l fac cu ocazia aia... Probabil că dacă aș fi știu că mai tîziu avea să fie deființat aș fi luat o altă decizie, dar nu pot spune că regret. Au fost momente ăn care am frecat menta la greu ba făcînd sectoarele interne și externe, ba stînd în gardă cu mitraliera și un încărcător plin cu muniție de război, ba stînd aiurea prin clubul unității, din lipsă de altă ocupație. Orele de pregătire pe care ni le-a ținut sergentul din Brăila au fost interesante, dar, recunosc, nu mai țin minte nimic din textele respective.

Au fost și momente bune, dar voi reveni la ele cu alte ocazii. Un ultim lucru de remarcat: miercuri, cînd fusesem "invitat" la CMZ pentru recrutare deasupra Oradei s-a năpustit o furtună din aia de vară, cu grindină și toate cele. După aceea cerul a fost senin, vremea a redevenit caldă, specifică verii. Oare să fi fost un semn? Nu l-am considerat niciodată așa...