Apel de ajutor pentru transportul unui copil decedat

Titlul vă face să vă puneți întrebări? Şi pe mine m-a făcut să mi le pun în cursul zilei de azi, cînd am primit apelul ciudat. A venit pe telefonul al cărui număr l-am pus ca număr de contact pentru clubul de kendo din Oradea la anunțurile pe care le-am pus pe rețea de-a lungul timpului. N-are rost să vă spun care este, oricum poate fi găsit relativ ușor fol osind google. Este foarte probabil că tipul în cauză a folosit același motor de căutare pentru a găsi fraieri (dar asta este părerea mea personală și aveți nevoie să știți ce s-a întîmplat pentru a vă face o impresie).

Totul a început cu un apel de la numărul 0749-948228, un bărbat îl căuta pe administratorul clubului de kendo. L-am întrebat ce vroia și s-a prezentat ca fiind un medic din Tîrgu Mureș (spre marea mea părere de rău, nu i-am reținut numele, dar cred că ar fi fost oricum irelevant pentru că la telefon poți pretinde că ești oricine cînd vorbești cu un necunoscut). El a susținut că un copil din Oradea fusese adus la Tîrgu Mureș pentru un transplant de inimă (întîmplător auzisem de faptul că transplantele de inimă au o oarecare vechime acolo, așa că informația mi s-a părut în regulă), dar copilul a decedat azi dimineață. A spus că a sunat pentru a cere ajutorul clubului pentru a trimite corpul copilului acasă, în Oradea, și ar fi vrut să îi fie virați niște bani într-un cont. A mai precizat că a mai sunat și pe alții, mai mari, dar că i-au întors spatele, dar că a reușit să strîngă deja 800 de lei.

O poveste tristă, nu-i așa? Chiar lacrimogenă, aș putea spune.

Dacă ar fi să fac o paranteză, trebuie să precizez că dacă vreun cunoscut (chiar și dacă nu îmi este prieten apropiat) ar avea cu adevărat probleme (adică nu din alea inventate pentru că nu-mi pierd timpul cu din astea) și mi-ar cere ajutorul aș căuta să-l ajut să și le rezolve. Nu mă refer (doar) la bani, pentru că banii nu sînt singura rezolvare (deși au aportul lor important).

Dar în momentul în care un necunoscut vine cu o poveste de genul ăsta și-mi cere bani, primul lucru pe care-l fac este să mă întreb în ce măsură povestea respectivă este o înșelătorie. Nu mă refer la povestea cu copilul (pentru că aia s-ar putea să fie într-o oarecară măsură adevărată: mor o mulțime de copii zilnic, din diverse motive), în primul rînd mă refer la implicarea necunoscutului în cauză în povestea respectivă. Prin telefon poți spune și poți pretinde cam orice, nu înseamnă că și este adevărat. Este cu adevărat banal să cauți numere de telefon pe rețea, niște informații în plus și să vii cu o poveste oarecare, care să impresioneze. Nimeni nu te poate învinovăți pentru că interlocutorii îți trimit bani în cont, cel puțin atîta vreme cît nu îi obligi să facă asta.

Cu toate acestea, totul ar fi putut fi adevărat. Este reversul neplăcut al medaliei.

Eu am refuzat să-i ofer ceea ce mi-a cerut. Voi ce ați face?

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează