Vizite personale într-o tara care nu exista

Că printre politiicieni sînt și multe pițioance și mulți cocalari este cît se poate de clar. De fapt, se pare că este una dintre condițiile esențiale pentru a deveni politician în Romănia. Vizita personală a cîtorva politicieni în Taiwan nu face decît să dovedească acest lucru... încă o dată. De parcă ar mai fi fost nevoie.

Nu cunosc în detaliu relațiile Romăniei cu Taiwanul, dar se spune că nu este recunoscută de către "ai noștri". Cu alte cuvinte, n-are importanță cum se organizează localnicii, din punct de vedere oficial țara (modul ăla de organizare) nu există. E util să știi despre existența și organizarea Taiwanului, dar și despre relațiile sale cu țara vecină și prietenă, China, din perspectiva studenților la geografie și / sau istorie, celor aflați în tranzit (iar avionul are probleme tehnice și trebuie să aterizeze de urgență acolo) și militarilor din armata romănă în eventualitatea teoretică a unui atac.

Așa că vizita unor politicieni romăni în Taiwan poate fi considerată cel puțin suspectă. Mai ales că deplasarea a fost plătită de ministerul de externe de acolo, sau cel puțin așa susțin cei implicați. Pe bune, crede cineva că dacă indivizii respectivi ar fi oameni obișnuiți, culeși de pe stradă complet aleator, fără nici o implicare politică, ar fi făcut o deplasare pe un alt continent, plătită de localnici? Dacă crede cineva și are dovezi concrete (gen imagini de la selecția anterioară, informații despre următoarea selecție) să-mi spună, că m-aș duce și eu.

Patru deputati romani au efectuat o vizita in Taiwan, tara care nu este recunoscuta de Romania, la invitatia si pe cheltuiala ministerului de Externe din insula, starnind nemultumirea presedintelui Camerei Deputatilor. Valeriu Zgonea s-a delimitat de actiunea acestora si a reafirmat "relatiile de stransa cooperare si buna prietenie" cu China, foarte sensibila in fata oricarei tentative de recunoastere a Taiwanului. Cei patru deputati sunt Ninel Peia, Ovidiu Iane (ambii de la PSD), Costica Canacheu (PDL) si Remus Cernea (Partidul Verde). PSD "regreta situatia", in timp ce Iane a recunoscut ca deplasarea a fost sponsorizata de Ministerul de Externe din Taiwan.

Ovidiu Iane a precizat, la Antena 3, ca deplasarea, care a fost una privata, si nu in calitate de reprezentant al statului roman, a fost platita de "Ministerul de Externe de acolo".

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea a precizat, dupa ce in presa au aparut informatii despre aceasta vizita, ca "deplasarea efectuata in Taiwan de catre deputatii romani nu a avut un caracter oficial si nu a fost aprobata de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor".

In plus, Camera nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite si "nu are niciun fel de responsabilitate pentru intalnirile si discutiile pe care parlamentarii romani le-au avut in Taiwan". Opiniile exprimate de acestia "nu reprezinta sub nicio forma pozitia oficiala a Parlamentului Romaniei in relatiile externe", precizeaza Zgonea, intr-un comunicat.

Sursa este aici.