Don Fernando, povestea lui Fernand Fourier Aubry

Una dintre cărțile acestui început de an, cea pe care încă o recitesc (prima dată am citit-o prin adolescență) este o autobiografie: povestea lui Fernand Fournier-Aubry, poreclit Don Fernando, sau seniorul Amazonului. Volumele pe care le am la dispoziție, mai mult sau mi puțin în gropate prin bibliotecă, au aceeași vîrstă cu mine (au ieșit de pe porțile editurii în 1978), dar am ajuns să recitesc aventurile care l-au purtat pe Don Fernando prin Africa neagră (1919-1929), jungla amazoniană (1935-1942), insulele oceanului Pacific (1942-1954) și prin Asia interzisă (1955-1956) cu același interes ca pe vremea adolescenței.

Fernand Fournier-Aubry s-a născut la 23 noiembrie 1901 la Saint-Maur-des-Fossés, a decedat la 20 decembrie 1972 în Nisa (la cîteva luni după ce a scris a patra și ultima carte - autobiografia Don Fernando), a fost un aventurier și călător francez. Fiul unei familii burgheze instalate la Vesine a plecat la 19 ani spre Dakar în Senegal (pe coasta vestică a Africii) cu un bilet oferit de tată lui, la rîndul lui navigator. De-a lungul următorilor 50 de ani a fost tăietor de lemne, a lucrat în exploatările forestiere din Africa și din bazinul Amazonului, prospector, concesionar de pădure virgină (la Satipo), vînător de rechini.

Chiar dacă unii dintre voi s-ar putea să nu fie de acord cu anumite aspecte ale poveștii, precumă tăierea de copaci și vînătoarea de rechini, vă recomand să citiți cartea - dacă reușiți să o găsiți pe la anticariat sau pe internet. Printre paginile ei veți găsi o altă lume, un pic diferită de cea pe care o aveți sub nas.

Pe de altă parte, azi am avut supriza să aflu că această autobiografie este a patra carte în care Fernand Fournier-Aubry își povestește experiențele. Primele trei sînt (în titlul original) Mon métier l'aventure (1953), Satipo, un royaume dans la jungle (1958) și Capitaine Requin (1971). Nu știu cînd voi apuca să le citesc (mai ales că franceza mea e foarte ruginită), dar voi reveni cu informații suplimentare despre ele cînd va fi cazul.