Solo de William Boyd, noul roman James Bond

înainte să trec la subiectul principal, cel al noului roman marca James Bond, am o întrebare pentru voi: vă spune ceva expresia "The name's Secretan... James Secretan."?  Ţinînd cont de subiectul acestui articol și de modul de prezentare atît de cunoscut al agentului 007 n-ar trebui să fie greu să faceți corelația... Este vorba de numele original al lui James Bond, cel pe care Ian Fleming l-a folosit pentru primul roman în care acesta apare, Casino Royale. Sau, cel puțin, așa apare într-un dintre formele intermediare ale lucrării, o ciornă scrisă în anul 1952.

într-o pagină a acestui manuscris un agent CIA se prezintă unui spion MI6: "Mă numesc Felix Leiter. încîntat de cunoștință.", iar personajul lui Fleming răspunde: "Numele meu este Secretan. James Secretan". Ulterior acest nume a fost înlocuit cu Bond cu cerneală albastră. Mai multe informații despre subiect se găsesc aici. Din punctul meu de vedere a fost o schimbare inspirată, James Bond fiind ceva mai scurt decît numele original și o altă rezonanță (mai bună)... dar s-ar putea să nu fiu în întregime subiectiv. 

Pe de altă parte... în 26 septembrie 2013 va fi lansat un nou roman marca James Bond. Acesta este scris de William Boyd, se numește Solo, iar agentul 007 se va angaja într-o acțiune pe cont propriu de-a lungul Statelor Unite ale Americii în urma unui incident care are loc în Africa. Detaliile furnizate aici despre acțiunea romanului sînt puține, dar se spune că acesta reprezintă o întoarcere la era clasică a lui Bond: un agent secret veteran, o singură misiune, o licență de a ucide.