Gordon R. Dickson - Furtuna de timp

De vreo două săptămîni m-am apucat să recitesc o carte scrisă de Gordon Dickson (Time storm în titlu original) și apărută la editura Nemira în 1997. Prima oară am citit-o acum cîțiva ani buni, probabil la scurt timp după ce am cumpărat-o și de atunci, spre rușinea mea, a stat prin bibliotecă. Pot spune că m-a bucurat recitirea ei pentru că am apreciat subiectul așa cum aș fi făcut-o dacă aș fi parcurs-o prima oară, mai ales că foarte multe dintre detalii s-au estompat în ceață.

Apărută în 1997 ca prim copil literar al autorului de sf, cartea tratează viața lui Marc Depard și a însoțitorilor săi după ce o furtună de timp a lovit Terra. Schimbările care apăreau odată cu trecerea zidurilor de ceață (așa cum au fost denumite zonele de contact) erau dea dreptul drastice în anumite cazuri, modificări ale peisajului care au transformat orașe în ruine și au dus la apariția unor mări interioare continentului american care nu mai existaseră de întregi ere geologice. Puținele ființe, fie oameni fie animel, care au rămas în viață în urma transformărilor au trebuit să se adapteze și să încerce să supraviețuiască schimbărilor de timp și trecerilor (voite sau nu) în alte zone temporale. Marc Despard, fata și leopardul (numit Dumunică, după ziua în care a fost găsit) erau astfel de ființe.

Treptate alte persoane li s-au alăturat, iar calitățile de conducător ale lui Marc au ieșit în evidență. A apărut chiar și oportunitatea de a face ceva împotriva furtunii care a lovit planeta, dar va trebui să citiți cartea ca să vedeți ce fel de ocazie și cum au acționat ei. Din punctul meu de vedere este o carte care se merită citită chiar și de aceea care nu sînt împătimiți ai literaturii științifico-fantastice: indiferent de subiect, reacțiile umane în timp de criză fac diferența dintre o carte oarecare și o carte bună.