Bernard Weber - Thanatonautii

De la cărțile copilărie am sărit direct la cărțile care explorează continentul morților. Zilerl acestea am început să recitesc cartea lui Bernard Weber despre acest subiect la destul de mulți ani de cînd am citit-o ultima oară.

Thanatos înseamnă moarte, nautes înseamnă navigator. Combinația lor a dus la apariția unui cuvînt n ou: thanatonaut, explorator al morții. Totul a început de la fascinația oamenilor la adresa tărîmului de dincolo de moarte, o fascinație la fel de veche ca oamenii.

Fiecare dintre personajele cărții are motivele sale de a trece dincolo de ultimele bariere ale cunoașterii umane din anii 2060, iar fondurile alocate de președintețe Franței (autorul este francez) după atentatul asupra lui și experiența extracorporală pe care a trăit-o le-a oferit prilejul de a începe primele teste pe oameni. Primele teste n-au avut succesul dorit, dar pînă la finalul cărții thanatonautica a ajuns o adevărată industrie, organizîndu-se călătorii pe continentul morilor.

Cum încă nu am ajuns la finalul cărții nu vă mai spun nimic despre ea... va trebui să faceți rost de ea (nu știu în ce măsură se găsește acum, eu citesc ediția din 1994). Dincolo de imaginația autorului, cartea este pigmentată cu elemente de medicină și de mitologie din mai multe culturi umane de-a lungul timpului.