Computerele misiunilor Apollo

Programul Apollo ar trebui să-ți fie suficient de cunoscut pentru a nu mai avea nevoie de explicații suplimentare: a fost seria de zboruri spațiale pilotate efectuate de NASA ce a folosit nava Apollo și racheta purtătoare Saturn între anii 1961 și 1975. Cele mai cunoscut zboruri au fost 11 (au pus cîțiva oameni pe Lună) și 13 (a fost un zbor eșuat, s-a și făcut un film pe baza evenimentelor prin care au trecut astronauții pe drumul lor înapoi spre casă).

Introducerea a fost necesară pentru a sublinia (dacă mai era nevoie) importanța misiunilor respective. Iar computerele implicate în ele (patru la număr) aveau o putere de calcul mai mică decît telefonul inteligent pe care-l porți cu tine de obicei. Dar lumea era alta, iar programatorii erau obligați să se folosească de fiecare bit al resurselor limitate pe care le aveau la dispoziție (dispozitivele mobile pe care le ai acum la dispoziție au de cîteva milioane de ori mai multe resurse, de multe ori suficiente pentru a nu-ți păsa de cîtă memorie sau putere de calcul consumi).

Tocmai de aceea nu m-aș baza prea mult pe smartphone-ul de servici (adică ăla pe care l-aș folosi pentru sarcina respectivă, oricare ar fi el) dacă ar fi să folosesc așa ceva pentru controlul zborului pînă la Lună și înapoi. Chiar dacă ar rezista radiațiilor din afara cîmpului magnetic terestru.