Conturile escrow

Cuvîntul escrow privine din franceza veche din escroue, ceea însemna o bucată de hîrtie sau sul de pergament care indica că datoria unei terțe părți era reținută pînă cînd tranzacția era completată. Semnificația cuvîntului și practicile unora de a lua banii și de a lăsa baltă proiectul sau de a face treabă de mîntu ială și de a dispare fără a mai corecta ceva la cerințele unui client disperat după calitate s-au păstrat de-a lungul secolelor, iar acum escrow reprezintă un depozit bancar prin care un deponent pune la dispoziția unui beneficiar fonduri reprezentînd sume de bani pînă la îndeplinirea unor condiții stabilite în contractul dintre cele două părți. Condițiile în care banca comercială (din cîte știu toate sau cam toate băncile practică așa ceva) va elibera fondurile din acest cont sînt agreate într-un contract încheiat de bancă cu cele două părți.

Avantajele? Conturile escrow oferă siguranță pentru toate părțile implicate într-o tranzacție (fie că este vorba de un proiect online, cum ar fi un website sau orice fel de contact de întreținere sau dezvoltare, un proiect în lumea reală sau o simplă tranzacție de vînzare-cumpărare), oferă garanția utilizării sumelor strict pentru destinația stabilită. în anumite situații, cînd banii sînt păstrați în cont o perioadă ceva mai lungă, dobînda se acumulează și se achită cumpărătorului / beneficiarului.

De reținut este că inclusiv instituțiile publice pot deschide (cu avizul Ministerului Economiei și Finanțelor) conturi escrow la o instituție de credit agreată de instituțiile finanțatoare externe sau interne în care să se colecteze veniturile sau alte disponibilități încasate de către acestea în limita unor sume (în lei sau valută) în condiții stabilite prin convenții încheiate între părți.

Și așa am ajuns la motivul acestor explicații: dacă nu ai încredere într-un potențial client și crezi că s-ar putea să nu te plătească (la timp sau deloc) sau te deranjează că un client mai vechi ca Universitatea din Oradea, pentru care ai făcut deja cîteva proiecte, continuă să plătească (de fiecare dată) cu foarte mare întîrziere (adică după una sau chiar două luni) de la finalizarea fiecărui proiect, cere-i să folosească un cont escrow. Așa vezi cît se poate de clar că e în stare să-ți dea banii și că virarea lor se face imediat după finalizarea proiectului / livrarea bunului respectiv. Nu vrea să facă asta? Ignoră-l. încrederea funcționează în ambele direcții, iar atunci cînd o terță parte are grijă de banii voștri și îi livrează doar atunci cînd condițiile sînt îndeplinite ajută la dezvoltarea unei relații ceva mai armonioase.