Secretul afacerilor pe Internet

Acum cîteva zile scriam despre bani pe internet ușor și repede, un subiect de care m-am lovit de mai multe ori în ultimii ani, dar despre care de-abia de curînd am început să scriu. Unul dintre metodele funcționabile este blogging-ul, adică scrisul pe rețea în mod organizat. Am preferat să folosesc termenul englezesc pentru că este la modă și nu am găsit la un termen în limba romănă care să descrie cît mai bine și mai clar acțiunea respectivă.

Pașii prin care-ți poți face un blog (jurnal online) sînt simplu, oricine îi poate face cu condiția să se descurce cît de cît cu internetul: îți rezervi un domeniu (nu este obligatoriu, dar e de preferat), îți instalezi un pachet dintre cele existente pe piață (wordpress-ul este cel mai des folosit pentru așa ceva, dar nu e singurul), îți bagi niște reclame de la oricare dintre rețelele de pe internet sau te afiliezi la un program de vînzări online, apoi începi să scrii și să aduci vizitatori.

Probabil că pentru mulți toate chestiile astea-s prea grele, ei pot să înceapă cu un blog pe blogger sau wordpress și pe urmă să continue cu un domeniu separat. Alegerea unei nișe (jurnalele de nișă sînt cele mai de succes) și scrisul într-un mod profesionist despre acel subiect este cu totul altă poveste... aducerea vizitatorilor pe site într-un număr suficient de mare pentru a cîștiga bine bani pe net dintr-o asemenea activitate este, din nou, o întreagă poveste. Nu vreau să intru în detalii, dar asta nu e pentru oricine. Trebuie să ai înclinație spre scrii ca să scrii coerent două fraze fără să te "bîlbîi", care să placă la oameni și să-i convingă să scrie. Trebuie să ai ceva materie cenușie în bostan ca să înțelegi modul în care funcționează internetul și modul în care se schimbă treburile pe el ca să faci o optimizare pentru motoarele de căutare (da, arhicunoscutul termen seo) suficient de bună ca să apari pe prima pagină pentru cuvintele cheie. Trebuie să știi unde și cum să-ți promovezi site-ul ca să te viziteze lumea.

Vă dați seama că toate astea iau timp, nimeni nu se naște învățat. Manualele de seo ajută, dar nu-s tocmai infailibile, mai ales că mulți dintre algoritmii motoarelor de căutare nu-s făcuți publici tocmai pentru a împiedica frauda, iar ei se schimbă în timp. Totul evoluează, nimic nu rămîne la fel prea mult timp.

Ocazional mai dau peste cîte un manual care spune că oferă secretul afacerilor pe internet, cum este de exemplu acesta. Un text de marketing destul de bun, o rețetă pe care eu o identific cu nord americanii (la ei am observat prima oară rețeta) despre un tip care a încercat să facă bani pe internet, a eșuat de vreo... n-șpe mii de ori, dar pe urmă l-a lovit inspirația și încearcă să transmită mai departe secretul succesului. Pe bani, evident. Nu oferă absolut nimic concret, dar cere bani pentru un "manual".

Poate o fi pe bune, dar pentru mine tot țepar este. Toate informațiile necesare pentru a-ți face un jurnal online sînt gratuite și la dispoziția tuturor, doar să aveți răbdare să învățați și să filtrați informațiile pe care vi le oferă motoarele de căutare.

Cel mai important lucru este, totuși, altul: nu vă așteptați la succes peste noapte. Oricare ar fi acțiunea pe care vreți să întreprindeți pentru a cîștiga bani pe internet vă trebuie timp și resurse (timp, energie și ceva bani) pentru a ajunge la cîștiguri bune.