Asteroid, cometă sau navă spațială?

Oumuamua (cercetaș în limba localnicilor din Hawaii) ne-a vizitat sistemul solar vreme de cîteva luni anul trecut, o trecere ”meteorică” prin vecinătate de parcă ar fi vrut să verifice dacă mai sîntem încă pe aici, prin zonă. Nu neaparat noi, oameni, ci sistemul solar în general.

Se pare că misterul lui n-a fost încă rezolvat: are o parte dintre caracteristicile unui asteroid, o parte din caracteristicile unei comete, dar nu pare să fie nici prima, nici a doua variantă. Nu pare să fie nici navă spațială pe motiv că nu a emis unde radio prin care să comunice cu noi, sau cu oricine altcineva aflat prin zonă (de parcă civilizațiile extraterestre ar mai folosi undele radio pentru așa ceva).

Oumuamua a putut fi observat doar cîteva luni, prea puțin și prea departe pentru o analiză detaliată a proprietățile lui. Unii abia așteaptă următorul obiect similar pentru a trage ceva mai multe concluzii (și, probabil, ceva mai apropiate de adevăr), dar s-ar putea ca data viitoare cercetașul ăsta să aducă niște prieteni pentru a ateriza tocmai în curtea din spate a guvernului (pe motiv de valize pierdute prin Teleorman).