Dovezi ale existenței apei pe Marte

Civilizația umană a ajuns la un nivel de tehnologie care îi permite să trimită sonde prin sistemul solar și să spioneze sistemele solare și galaxiile vecine în căutarea mai multor informații despre ele și despre evoluția Universului în care trăim. Unii chiar se gîndesc la colonizarea planetelor și sateliților din sistemul solar în următoarele decenii, dar în momentul de față e doar un vis frumos. Unul care devine din ce în ce mai realist, dar încă doar un vis.

Marte este unul dintre cei mai atractivi candidați pentru colonizare. Văzută din spațiu și din cel cîțiva roboței trimiși la sol cea de-a patra planetă de la soare pare să fie lipsită de viață, dar odinioară a avut apă din abundență la suprafață.

Pe vremuri, cînd telescoapele nu erau atît de performante, oamenii credeau că cele cîteva canale pe care le vedeau de pe Terra erau urmele apei curgătoare. S-au cam înșelat, dar nu în totalitate: structura mai multor zone de pe planeta roșie arată de parcă au fost formate de sedimentele depuse de-a lungul mileniilor pe fundul unei mări. De asemenea, structura mineralelor de pe fund indică existența apei lichide din abundență în vremuri demult apuse. Există depozite de gheață aflate imediat sub nivelul solului și cîteva alte informații pe care le găsești în animația alăturată,

Planeta pare moartă, dar s-ar putea să nu fie tocmai așa: viața s-ar fi putut refugia în subteran, departe de radiațiile mortale de la suprafață (Marte nu are un cîmp magnetic care să o protejeze de vînturile solare, motiv pentru care atmosfera a fost împrăștiată în cosmois). Într-o asemenea situație colonizarea va fi dificilă, iar un potențial război între noii sosiți și localnici ar fi greu de evitat, chiar dacă localnicii sînt doar niște bacterii supra-specializate.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează