Polul Nord al planetei Jupiter văzut în infraroșu

Juno, sonda spațială trimisă de NASA să-l spioneze pe Jupiter (în mitologia romană Juno era soția lui Jupiter) își arată din nou valoarea: în animația alăturată ești dus pe o orbită joasă în jurul polului nord pentru a ilustra tridimensional aspecte ale ciclonului din regiunea centrală și a celor 8 cicloane din jurul lui.

Animația folosește imagine obținute pe baza informațiilor colectate de instrumentul Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM) instalat de NASA pe Juno la cea de-a patra trecere prin apropierea gigantului gazon. Camerele în infraroșu au fost folosite pentru a afla temperatura din atmosfera lui Jupiter și a afla detalii despre cicloanele puternice de la polii ei.

În cadrul animației zonele galbene sînt mai calde (sau în zonele mai joase ale atmosferei lui Jupiter), iar zonele mai închise sînt mai reci (sau în zonele mai înalte ale atmosferei). Cea mai înaltă luminozitate a temperaturii este pe la 260 grade Kelvin (cam -13°C), iar cea mai joasă este cam pe la 190 grade Kelvin (cam -83°C). Luminozitatea temperaturii este o măsură în care radiația la 5 µm călătorește spre partea superioară a atmosferei (și spre Juno) exprimată în unități de temperatură.

Mai multe informații despre subiect găsești aici.