Stelele neutronice produc valuri în spațiu-timp

Pulsarii (cunoscuți și ca stele neutronice) sînt rămășițele foarte dense ale unor corpuri cerești masive: chiar dacă au dimensiuni comparabile cu orașul New York ele au mase comparabile cu ale Soarelui. Iar coliziunile lor are o asemenea forță încît produc unde gravitaționale ce pot fi măsurate chiar și din sistemul nostru solar.

De fapt, după cum explică Michell Thaller, director asistent al Comunicării Științifice de la NASA, efectele fenomenelor cosmice sînt chiar mai interesante: valurile provocate de coliziuni sînt suficient de puternice pentru a curba calea pe care se mișcă lumina (și care ar trebui să fie dreaptă). Acum cîțiva ani un eveniment astronomic rar a avut loc, iar oamenii din emisfera sudică a Terrei au putut să observe cum ”o stea” a strălucit pe cer cîteva minute înainte de a dispare definitiv. Oamenii de știință au putut să măsoare undele gravitaționale cu ajutorul LIGO (Laser Interferometric Gravitational-Wave Observatory - observatorul cu laser interferometric pentru detectarea undelor gravitaționale) care măsoară refracția luminii produsă de unde.

Acum cîteva decenii au fost observat explozii foarte scurte și intense de energie - razele gamma au cea mai mare energie, fiind create de obicei de obiecte foarte fierbinți, de cîteva miliarde de grade. Mult mai tîrziu oamenii de știință și-au dat seama că proveneau din galarii foarte îndepărtate, aflate la cîteva miliarde de ani lumină. Ceva a explodat cu o asemenea putere acum 7 miliarde de ani încît urmele ei s-au propagat pînă la noi, iar teoriticienii în fizică au încercat să afle ce anume. Rezultatele deducțiilor lor sînt interesante.

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează