Examen limba română la angajare

Am auzit de chestia asta la emisiunea lui Moise Guran, o situație tristă, dar ușor de prevăzut după rezultatele ultimilor ani de bacalaureat: exercițiile de vocabular și sintaxă au început să fie folosite pentru selecția candidaților pentru posturi de vînzări sau în call cente r. Nu doar aprob așa ceva, dar îl consider un examen esențial pentru funcționarea bună a unei afaceri ce se derulează în Romănia, indiferent de domeniul de activitate, și veți vedea mai jos de ce. La nivel personal, refuz să lucrez cu oameni care nu cunosc bine limba romănă - romengleza de ”calitate” pe care am auzit-o în multe cazuri (din fericire nu la nivel de comunicare zilnică și intensă cu acele persoane) m-ar face să le dau peste bot cu mult înainte de a face prima plată.

Nu trebuie să fiți triști pentru fraierii care au terminat gimnaziul sau liceul fără să știe să vorbească și să scrie corect romănește, doar na, sînt urmași de țărani, iar cele cîteva generații (uneori nu prea multe, doar una sau două, relocați de comuniști) de trai la oraș le-a adus tinerilor din ziua de azi doar o spoială generoasă, nu un fundament de calitate. Le-a adus o spoială suficient cît să le spui cocalari, pițipoance, hipsteri, Victor Ponta, proști, inculți, etc, etc. Cu siguranță ați înțeles la ce categorie de persoane mă refer. genul de persoane care petrec timpul pe facebook în locul muncii, nu în completarea ei, cu profilul plin cu poze ale diverselor zone ale corpului sau buzele făcute peștișori prin selfie-uri grețoase. Ca o paranteză: noi toți, de altfel, sîntem urmași de locuitori ai satului - cu siguranță vei găsi cîțiva strămoși țărani, harnici muncitori ai pămîntului patriei, în arborele genealogic și n-ar trebui să te rușinezi deloc cu așa ceva. Mai ales dacă n-ai pierdut respectul pentru învățat și muncă și încerci să-ți depășești limitele și situația socială într-o lume care de multe ori îți este împotrivă.

Și, ca să revin la subiect, fiți triști pentru acei angajatori / firme care nu-și găsesc oameni pentru că, pur și simplu, nu-s bine pregătiți în meseria respectivă și nu-s nici dornici să se reprofileze și să-nvețe ceva nou (pe motiv că meseria e sub demnitatea lor). Au fost (parcă acum vreo doi ani) inclusiv cazuri de firme care căutau sudori sau oameni calificați într-un domeniu similar, dar nu și-au găsit pentru că gigeii care au termina o facultate au preferat să șomeze pentru că nu erau suficient de buni ca să plece din țară. Iar calitatea proaspeților absolvenți dornici de slujbe bine plătite a scăzut și mai mult:

Exemplul din imagine, extras dintr-un test primit de can­didați la interviul de angajare, creează dificultăți celor che­mați la inter­viu, spun specialiștii în recrutare. Astfel de exerciții de vocabular și sintaxă, menite să vali­deze cu­noș­tințele de limbă romănă ale celor aflați în căutarea unui loc de muncă, sunt în prezent folosite pentru selecția candidaților pentru posturi de vănzări sau în call center, iar angajatorii spun că există tot mai mulți tineri care „pică“ testul.

„Din păcate, există candidați care au probleme legate de modul în care scriu și vorbesc în limba romănă, iar surprinzător este că aici vorbim de absolvenți de studii superioare. Testele de limbă romănă se dau mai ales pentru posturile din call center sau din domeniul vănzărilor“, a spus Sorina Do­nisa, country manager al firmei de recru­tare și închiriere de forță de muncă temporară APT.

Sursa aici. Sursa imaginii: landofchoice.ro.

De reținut. Pentru cei care au minte să învețe.